Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li će iPhone 16 biti prvi Apple AI uređaj?

Jabuka

Nije tajna da Apple zaostaje za veštačkom inteligencijom. Dok Google, Microsoft i Samsung predstavljaju novu tehnologiju oko modela u stilu ChatGPT-a, Apple još uvek nije najavio ništa osim Sirinih rudimentarnih komandi. Ali prema novim glasinama, to će se promeniti koliko sledeće godine.

Na X-u, povremeni procureli Revegnus izveštava da Apple koristi sopstveni LLM (model velikog jezika) algoritam za duboko učenje da „potpuno prepravi Siri u ultimativnog virtuelnog pomoćnika“ i da se „priprema da ga razvije u Apple-ovu najmoćniju ubistvenu AI aplikaciju. ” Nije prvi put da čujemo da Apple radi na sopstvenom AI chatbot-u u GPT stilu.

Još u julu, Bloombergov Mark Gurman je izvestio da je generativna veštačka inteligencija „veliki napor za Apple“, ali da nije dovela do proizvoda namenjenih potrošačima.

Prema Revegnusu, „integrisani razvojni napori su aktivno u toku“, a Apple cilja na otkrivanje na WWDC 2024. Međutim, nova usluga možda neće biti dostupna za svaki Apple uređaj. Pošto zavisi od Neural Engine-a i verovatno će uključiti neke ozbiljne zaštitne ograde za privatnost i raditi na uređaju, a ne u oblaku, Revegnus kaže da Apple planira da uslugu učini „standardnom na modelima iPhone 16 i dalje“.

Kao promenu u odnosu na politiku sa dva čipa koja je favorizovana za iPhone 15 generaciju, očekuje se da svi modeli iPhone 16 imaju A18 procesor — pri čemu Pro modeli dobijaju A18 Pro višeg ranga. Verovatno je da AI model zavisi od novih funkcija u čipu što znači da se ne može koristiti na starijim uređajima. To bi takođe moglo značiti da će usluga biti dostupna samo na Mac računarima sa M4 čipovima, koji će verovatno stići 2025, piše MacWorld.

Tagovi:
Pročitajte još: