fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Da li i u kojoj meri mikrotalasna rerna emituje štetno zračenje, opasno po ljude

Mikrotalasna

Postoji urbani mit da stajanje ispred mikrotalasne pećnice dok je uključena može biti štetno zbog “zračenja”. Ali šta kažu stručnjaci? Da li je ova svakodnevna kuhinjska alatka zaista izvor potencionalne opasnosti za ljudska bića?

Istina je da mikrotalasne pećnice emituju elektromagnetne talase koji deluju na molekule vode u hrani, stvarajući toplotu. Iako tehnički emituju elektromagnetno zračenje, ovo zračenje ostaje unutar pećnice zahvaljujući specijalnom dizajnu koji sprečava curenje spolja. Ova vrsta zračenja je nejonizujuća, što znači da ne izaziva radioaktivnost ni u hrani ni u ljudima.

Uprava za hranu i lekove FDA reguliše mikrotalasne pećnice od 1971. godine, osiguravajući da one koje ispunjavaju njihove standarde i koriste se prema uputstvima proizvođača budu sigurne za upotrebu.

Jedini stvarni rizik od mikrotalasne pećnice može nastati ako je uređaj oštećen. Ako dođe do oštećenja, može doći do curenja elektromagnetnih talasa, što može izazvati opekotine kože. Ako primetite bilo kakve znake opekotina dok stojite pored mikrotalasne, odmah je isključite i konsultujte se sa stručnjakom.

Uprkos strahovima, mikrotalasna pećnica nije opasnija od ostalih kuhinjskih uređaja. Međutim, važno je koristiti materijale koji su bezbedni za mikrotalasne rerne kako biste izbegli potencijalne nezgode, kao što su varničenje od metala ili oslobađanje hemikalija iz neodgovarajućih posuda, naročito plastičnij.

Dakle, sledeći put kad budete čekali da se vaša večera zagreje, možete to učiniti bez brige – vaša mikrotalasna pećnica je bezbedna, pod uslovom da je pravilno održavana i koristite je na odgovarajući način.

Tagovi:
Pročitajte još: