Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li imate grčko stopalo? Odmah proverite šta to znači, skratićete muke na moru!

stopala

Prirodni oblik stopala sa kojim smo rođeni može da ukaže na zdravstvene probleme kojima smo podložniji. Jedan od najpopularnijih je grčko stopalo. Proveravamo ne samo koje su njegove karakteristike, već i koja vrsta obuće je najpogodnija za osobe sa grčkim stopalima.

Grčko stopalo, takođe nazvano Mortonovo stopalo, tip je stopala koji se odlikuje po tome što je drugi prst najduži. Metatarzalne kosti iza nožnih prstiju variraju u dužini od osobe do osobe. Kod grčkog stopala, metatarzofalangealni zglob mora više da se savija, da bi prošao kroz bazu palca. To je zato što je prva metatarzalna kost, iza velikog nožnog prsta, kraća u odnosu na drugu metatarzalnu kost, koja se nalazi pored nje.

Grčko stopalo je veoma često u drevnim grčkim statuama jer se smatralo simbolom inteligencije. Međutim, početkom 20. veka, ortoped Dadli Džej Morton otkrio je da je oblik stopala sa karakterističnim grčkim prstom zapravo medicinsko stanje koje se često javlja zajedno sa mišićno-skeletnim problemima. Osim toga, grčko stopalo je nasledno.

Vrste grčkog stopala

  • pravougaona grčka stopala – drugi prst je mnogo napredniji, a treći, četvrti i peti su slične dužine
  • grčko koso stopalo – drugi prst je najduži, a treći, četvrti i peti polako smanjuju veličinu

 

Koje probleme može da izazove?

Grčko stopalo vrlo često izaziva kalus i/ili nelagodnost u metatarzalu u osnovi drugog prsta. Oni su rezultat prenosa pritiska tokom kretanja. Iz tog razloga smo mnogo više izloženi povredama, žuljevima i deformacijama. Bol takođe može da se oseti u svodu stopala, na kraju prve i druge metatarzalne kosti. Studije nisu potvrdile povećan rizik od uraslih noktiju kod ljudi sa grčkim stopalima, ali nošenje preuske obuće može da izazove takve probleme.

Grčko stopalo može da izazove druga stanja, uključujući:

  • valgus stopala
  • čukljeve
  • čekićaste prste
  • piriformis
  • preopterećenje kolenskog zgloba
  • preopterećenje zgloba kuka

Koju obuću je najbolje nositi?

Najbolja obuća za grčka stopala treba da ima širok prostor za prste i uzak za pete. Ne zaboravite na odgovarajuće korektivne vežbe koje će pomoći u smanjenju nelagodnosti tokom hodanja. U slučaju grčkog stopala, preporučuje se nošenje termoplastičnog uloška, jedne od vrsta ortopedskih uložaka čiji se oblik formira pod uticajem toplote. Ovo znatno olakšava prilagođavanje stopalu, sprečavajući povrede koje dovode do bolesti.

Tagovi:
Pročitajte još: