Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li je beba spremna da izbaci noćne obroke: 3 znaka su jasan signal, a evo i kako da to bezbolno uradite

Noćni podoj

Za tek rođene bebe noćni obroci su veoma važni, ne samo kao hrana, već utiču i na rast i razvoj. Ako lepo napreduje i ima ritam hranjenja i spavanja preko dana, shavtićete da noćni obroci sve više postaju “sredstvo” za bliskost, utehu i uspavljivanje. Uobičajeno je da se i bebe starosti od šest do devet meseci bude za jedan ili dva noćna obroka. Sa godinu dana i uspešnim uvođenjem nemlečne ishrane, pedijatri smatraju da više nema potrebe da se hrani noću, šta više to postaje opterećenje za stomak i želudac.

Zato je važno pre svega da shvatite da nije svako noćno buđenje povezano sa glađu. Vremenom bebe počinju da shvataju da je mleko i vaša bliskost idealan način da se brzo vrate u san. Međutim, takav ritam najviše utiče na slab apetit preko dana i loše i “iseckano” spavanje noću. Zapravo buđenje i hranjenje drže ih sitim preko dana, zbog čega slabije jedu, a onda se opet bude noću jer im je metabolizam navikao da tada nadoknađuju kalorije. I upravo je to taj začarani krug iz koga je, što je dete starije, jako teško izaći.

Pedijatrica Kejti, koja je i savetnica za spavanje, na svom Instagram profilu objasnila je da što su deca starije teže se odvikavaju od noćnih obroka. Zato ukoliko primetite ove znake odmah krenite sa izbacivanjem:

-slab apetit preko dana
-buđenje u isto vreme tokom noći bez obzira na ritam spavanja
-ukoliko brzo zaspi, čim krene da sisa ili pije mleko na flašicu.

Kejti savetuje da u tom slučaju pojačate obroke preko dana, kako bi duže noću spavali bez buđenja. Drugo pokušajte da pronađete drugi metod “utehe”, na primer bela buka, maženje, nunanje. Važno je da dete i dalje oseti vašu pristunost, sigurnost i jako brzo će prihvatiti novi način uspavljivanja ako budete dosledni. Kejt je istakla da je pre nogo što se odlučite na ovakav korak važno da se konsultujete sa pedijatrom kako biste bili sigurni da dete dobro napreduje.

Tagovi:
Pročitajte još: