Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li je pirinčana voda dobra za kožu?

Umivanje

Pirinčana voda za kožu je novi skincare trend koji je osvojio mreže. Vredi li?

Ako ste u potrazi za beauty savetima na TikToku, onda je velika šansa da ste naleteli na trend pirinčana voda za kožu. Navodno, ovaj trend bi trebalo da vam pomogne da dobijete glatku i sjajnu kožu.

Pirinčana voda za kožu je popularna stotinama godina u Japanu, Koreji, Kini i drugim azijskim kulturama, i lako je videti zašto. Njeni vitamini, minerali i antioksidativna svojstva mogu pomoći u smirivanju upaljene kože, poboljšanju teksture i osvetljavanju tamnih fleka, između ostalih potencijalnih prednosti.

Šta je pirinčana voda?

Pirinčana voda je tačno ono što joj ime kaže: tečnost napravljena potapanjem pirinča, a potom ceđenjem. U nezi kože se obično koristi kao tonik i pomaže u smirivanju kože.

Pirinčana voda se vekovima koristi širom Azije. Dokumentovano je da voda od pirinča ima visok sadržaj skroba, vitamina i antiokdsidansa zbog čega je odlična za lečenje hipo i hiperpigmentacija, te neujednačenog tona kože. Ona je ujedno i savršen saveznik u borbi portiv izbijanja akni.

Prednosti pirinčane vode za kožu

Zaštita od slobodnih radikala: Pirinčana voda je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti vaše kože od štetnih efekata sunca.
Svojstva protiv starenja: Pokazano je da pirinčana voda blokira aktivnost elastaze, jednog od enzima koji razgrađuje elastična vlakna i dovodi do bora i opuštanja kože kako starimo.
Hidratacija: Pirinčana voda ima hidratantna svojstva i može pomoći da zagladi površinu vaše kože i poboljša njenu teksturu.
Smiruje iritaciju: bogata skrobom i vitaminima, pirinčana voda može pomoći u smirivanju iritirane kože. Studije su ograničene, ali neke sugerišu da pirinčana voda može imati antiinflamatorne efekte koji mogu pomoći kod stanja kao što su suva koža i ekcem.
Može da izbledi hiperpigmentacije: Potrebno je više istraživanja, ali pirinčana voda može imati efekte posvetljivanja kože, što bi potencijalno moglo biti od pomoći za bledenje hiperpigmentacije. Inositol je šećer koji se nalazi u pirinčanoj vodi za koji je u studijama pokazano da ima potencijalne efekte posvetljivanja kože.

Potencijalni neželjeni efekti pirinačne vode za kožu

Osim ako niste alergični na pirinač, dermatolozi kažu da nema mnogo neželjenih efekata o kojima treba da brinete kada koristite pirinčanu vodu za kožu. Ako imate veoma suvu ili dehidriranu kožu, pirinčana voda možda nije najbolji izbor jer može dodatno sušiti kožu.

Kako se koristi pirinčaan voda za kožu?

Pirinčana voda ima najviše koristi za kožu kao tonik, a pogodna je za upotrebu jednom ili dva puta dnevno nakon čišćenja. Da biste poništili bilo kakve efekte sušenja i održali kožu hidratizovanom, dobra je ideja da nakon toga nanesete serum i/ili hidratantnu kremu.

Da biste napravili pirinčanu vodu, potopite pola šolje pirinča u dve šolje vode i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta. Nakon što je procedite dobili ste toner. Ako pravljenje sopstvene pirinčane vode nije za vas, idite u prodavnicu i potražite proizvode koji sadrže pirinčanu vodu ili ekstrakt pirinča.

Tagovi:
Pročitajte još: