fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Da li je vreme da detetu kupite telefon: Stručnjak otkriva i potencijalne opasnosti

Dete i telefon

Gotovo da nema deteta školskog uzrasta koje nema svoj mobilni telefon. Ipak, neki roditelji se pitaju kada je pravo vreme da svom mališanu kupe telefon. Postoje razni saveti stručnjaka u vezi sa tim sa koliko godina dete treba da dobije svoj telefon, ali postoje i neke druge stvari na koje treba da obratite pažnju.

Prema savetima Ketrin Perlman, autorke vodiča za roditelje koji se tiče digitalne odgovornosti i bezbednosti, pre nego što donesete odluku o kupovini telefona za dete, evo šta treba da razmotrite:

Zašto je detetu potreban telefon? Verovatno će vam biti od koristi kada se dete samo vraća iz škole ili ako često ostaje samo kod kuće.
Kako će vaše dete prihvatiti činjenicu da ćete mu ograničiti vreme koje provodi uz telefon?
Koliko je vaše dete odgovorno, u smislu koliko čuva svoje stvari?
Da li će ono želeti da nauči osnovne stvari u vezi sa digitalnom bezbednošću?
Odgovor na ova pitanja će, tvrdi Perlmanova za sajt today.com, pomoći roditeljima da razumeju da li je mališan spreman da preuzme odgovornost za svoj novi telefon i da li će ga koristiti pametno, tako da ne ugrozi ni sebe ni druge.

Potencijalne opasnosti

Kada kupite detetu mobilni telefon, važno je da imate na umu neke potencijalne opasnosti:

Brojne internet prevare, na koje mogu da nasednu čak i odrasli.
“Digitalni trag” koje dete ostavlja na internetu – gde objavljuje informacije, sa kime ih deli.
Šta dete radi na društvenim mrežama, koji sadržaj gleda, kako komunicira sa drugima.
Kako društvene mreže utiču na dete, opasnost da ono postane žrtva onlajn nasilja, koliko vremena provodi gledajući u ekran telefona.
Ko utiče na dete onlajn, do koje mere ono shvata da influenseri reklamiraju nešto i da su plaćeni da pokušaju da nešto prodaju ljudima.
Perlmanova ističe da je važno da roditelji otvoreno razgovaraju sa detetom o digitalnoj bezbednosti, da ga upozore da nisu svi koje upoznaje onlajn prijatelji. Takođe, važno je da postavite pravila koja se tiču upotrebe telefona – na primer, koliko dugo dete može da igra igrice, gde će telefon biti tokom noći. Naučite mališana osnovne stvari o onlajn prevarama, ali i o tome koje informacije nikada ne treba da deli onlajn.

Znaci upozorenja

Postoji nekoliko znakova koji mogu da pokažu da je nešto pošlo po zlu – da dete provodi previše vremena uz telefon, da je žrtva onlajn nasilja ili da ima neke opasne onlajn kontakte. Evo šta treba da vas zabrine:

Dete je napustilo sve što ga je ranije zanimalo, prestalo je da komunicira sa prijateljima, promenilo mu se ponašanje, postalo je anksiozno ili depresivno.
Dete je izgubilo motivaciju, ne želi ništa da radi, sve vreme provodi gledajući u telefon.
Postalo je tajnovito – pokušava da sakrije od vas ono što gleda na mobilnom telefonu ili se sve vreme “krije” u sobi, a telefon stalno nosi sa sobom.

Tagovi:
Pročitajte još: