Da li je zdravo piti vodu koja je odstojala u čaši ili flaši?

Ako se ujutro budite žedni i pijete vodu iz čaše koja je prenoćila na noćnom stočiću ili imate običaj da ostavljate flašicu vode u kolima, ovo treba imati na umu.

Budući da telo tokom noći dehidrira nije neuobičajeno da se budimo žedni. U takvim situacijama, mnogi ljudi posežu za čašom vode koja prenoći na noćnom stočiću kako bi što pre utolili žeđ, ali diskutabilno je koliko je ova navika bezbedna po zdravlje.

Šta sve može dospeti u čašu sa vodom

Prašina, trunje i druge nečistoće koje upadnu u čašu sa vodom čine da ona prestaje da bude potpuno higijenski ispravna. Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpuno zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da se površinske ćelije kože kao i nazalni sekret lako spiraju i dospevaju u tečnost nakon što je prislonimo ustima i pijemo. Naša pljuvačka, takođe, nosi u sebi brojne bakterije koje završavaju u vodi.

– Ukoliko bakterijima pružimo priliku da za nakoliko sati završe inkubaciju, možemo biti zaraženi njima pri ponovnom konzumiranju vode – kaže Mark Livej iz medicinskog centra „Mersi“ u Masačusetsu – Jednom kada prislonite usne flašici za vodu,  iz te flašice možete piti i neko vreme potom, a onda bi najbolje bilo baciti je.

Da li postoji rizik od bolesti

Ipak, budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem telu, opasnost da se od toga razbolimo nije velika. I dok mnogi, pijući vodu iz upotrebljavane ambalaže, nikad ne postanu bolesni zbog toga, ono što bi svakako trebalo izbegavati je deljenje iste bočice sa nekim drugim, pogotovu u situaciji oslabljenog imunog sistema.

Takođe, uprkos raširenom mitu  da je flaširana voda čistija od one iz slavine, i jedna i druga mogu biti kontaminirane dejstvom istih uzročnika.

Gde još ne treba ostavljati vodu

Ukoliko imate običaj da ostavljate flašicu vode u kolima, imajte na umu da će voda izložena dejstvu sunca postati plodno tle za razvoj bakterija usled povišene temperature, posebno u situaciji ako ste već prethodno pili iz te amalaže. Ostavljanje flašice ispod sedišta će možda ublažiti njeno zagrevanje, ali neće sprečiti razvoj bakterija.

Neke vrste plastičnih ambalaža sadrže i bisfenol A, jedinjenje koje može izazvati zdravstvene probleme, a koje usled toga što ima svojstvo rastvaranja može dospeti u vodu, pogotovu kada je ambalaža izložena sunčevoj svetlosti.

– Ipak, kako je hidriranost organizma presudna za zdravlje izbegavajte ustima da dodirujete flašicu sa vodom, već sipajte tečnost u čašu ili direktno u usta – savetuje doktor Livej.

Takođe, proverite da li je flaširanoj vodi istekao rok trajanja.

Preuzeto: telegraf.rs