Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li ste čuli za “prst sudbine”? Prirodni fenomen koji sve što dotakne pretvori u led i ubije

Prst smrti

Fenomen poznat i pod imenom “prst smrti” je poznat po tome da sve što dotakne pretvori u led i ubije.

Internetom se ovih dana širi snimak koji mnoge ostavlja u čudu. Naime, na njemu se može videti fenomen poznat i pod imenom “prst smrti”. Koji za sve koji nisu upućeni u to šta su u stvari ovi ledeni stalaktiti – ili na engleskom jeziku brinicle, deluju kao neka još uvek nama nedostupna tehnologija iz naučno fantastičnih filmova – sa ciljem da ubije podvodne organizme svojstvene ledenim vodama oko Antarktika.

Međutim, naučnici koji još uvek ne znaju šta je tačan uzrok nastanka ovog fenomena sugerišu da je potrebno da se koncentrati slane soli razlože iz morskog leda i stvore silazni tok guste i hladne vode čija tačka smrzavanja je niža od okolne vode. Ovo na kraju rezultira time da se slani koncentrati u kontaktu sa okolnom vodom pretvore u led, poput šupljeg stalaktita ili ledenice. Kako se spoljni zid konstantno zamrzava, tako se unutrašnji konstatno otapa i putuje ka dnu. Prilikom kontakta sa najnižom tačkom sve što dodirne pretvara u led, od sićušnih planktona do morskih zvezda i ježeva.

Njihova pojava je prvi put dokumentovana sredinom prošlog veka, a objektivom kamere su zabeleženi tek 2011. godine. I od tada je utvrđeno, da njegov prečnik može od 25 cm da naraste na preko nekoliko metara. Što može da rezultira izuzetno neobičnim prizorom, koji podseća na bazene sa slanom vodom.

Tagovi:
Pročitajte još: