Da li ste vikend roditelji!?

Prosečna porodica u Srbiji, u jednoj radnoj nedelji sa decom provede četiri do šest sati, a čitava porodica na okupu još kraće, oko tri sata. Većina stručnjaka smatra da je to premalo vremena da bi se razvijali normalni porodični odnosi. Zbog toga danas, sve češće ima razvoda brakova, problema u odrastanju dece, nasilja u porodici i slično. 

Roditelji koji malo vremena provode sa svojom decom, važno je da i to malo vremena provedu kvalitetno. Neki roditelji ne mogu odvojiti privatan od poslovnog života. Zato je bitno da i to malo vremena s decom, usmere na njihovo vaspitanje i odnos između roditelja i deteta. 

Ako u toku dana roditelj imaju po sat ili dva vremena sa svojom decom, na primer u okrviru ručka ili večere, bitno je razgovarati sa decom ili igrati se ako su manja deca. Razgovor o provedenom danu, o školi ili treningu. Kod manje dece, priča pred spavanje, pesma, maženje pred spavanje ili igra. 

2017_07_defektolog_logoped_deci_ne_trebaju_pametni_telefoni_nego_posveceni_roditelji_678343520

Dete će uvek u roditeljima videti neku vrstu sigurnosti. Dok su roditelji prezauzeti, deca to najviše osete, ali ako detetu uspemo preneti ljubav i sistem vrednosti porodice i porodičnih odnosa, onda se toliko taj nedostatak vremena neće osetiti. Deca treba da znaju da je porodica uvek tu za njih, u dobru i u zlu. Porodica je njihov najveći oslonac.

Načešće greške koji roditelji prave da bi decu “potkupili” su: kupovina raznih igračaka, davanje novca za neke aktivnosti, pića, večere, izlaske, dozvole da mogu ići gde žele, da mogu raditi šta žele. To su samo trenutne aktivnosti sa kojima neki roditelji “kupuju” svoju decu. S tim načinom deci samo odmažemo, deca traže utehu u nekim drugim stvarima i ne spoznaju koje su prave vrednosti porodice.

Roditelji bi trebalo što više da pričaju sa svojom decom, da rade na okupljanju porodice i njegovanje porodičnog života.

Piše: Vanja