Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li zahtevni roditelji utiču na sreću deteta?

Neprestano zahtevanje da dete bude u svemu bolje od svojih vršnjaka, čini i vas i vašu decu nesrećnim i isfrustriranim.

Nedavno je na tu temu sprovedeno prvo istraživanje, a rezultati pokazuju da previše autoritativnim i zahtevnim roditeljima vaspitanje ne ide na ruku.

Zbog čega je to tako?

Roditelji tako ne samo da vrše pritisak nad decom, već i sami sebe iscrpljuju konstantnim stvaranjem savršene slike o sebi i preplavljeni su obavezama.

Stručnjaci sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu koji su sproveli istraživanje došli su do zaključka da ni deca ne prolaze bolje ovakvim načinom vaspitanja. Zahtevi da neprestano uče kako bi bili najbolji u svemu stvaraju lošu atmosferu i povećavaju stres sa kojim mališani često ne znaju kako da se izbore, pa postaju nervozni ili agresivni. 

Ovo istraživanje dovelo je u pitanje raniju pretpostavku da će deca biti uspešnija ukoliko ih roditelji “guraju” i “bombarduju” časovima stranih jezika, školicama sporta, muzičkom školom… 

Kada je pre pet godina Ejmi Čua napisala knjigu “Borbena himna mame tigrice”, mnoge žene su prihvatile njene metode vaspitanja. A one uključuju – ne prihvatiti nijednu ocenu ispod petice, ne dozvoliti deci da učestvuju u aktivnostima koje za cilj nemaju obrazovanje, zabraniti spavanje kod drugova i drugarica, a kad se domaći rad završi, sledi nagrada u vidu časova violine i klavira. 

Knjiga je postala bestseler širom sveta, ali izgleda da će i autorka i njene sledbenice morati da razmisle o svrsishodnosti spartanskih metoda.

Možda je ipak bolje da se za početak otkrije koji su to talenti deteta i omogućiti mu da uživaja u usavršavanju istih.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: