fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Da li znate da jedno mehaničko drvo može da zameni hiljadu pravih stabala?

Mehaničko stablo

Budućnost je nezaustavljiva, a da li ste videli kako izgledaju mehanička stabla. I ne, ona nisu scenografija za neki film iz budućnosti, već imaju važnu namenu.

I ako već vidite posečene šume zbog njih, nema razloga za brigu – ovaj projekat nema za cilj da ukine prave, već da se dođe do negativne emisije, budući da smo stigli do toga da nulta emisija štetnih gasova više ne može da nam pomogne.

Mehanička stabla liče na futurističke stubove, a dizajnirali su ih stručnjaci sa Univerziteta u Arizoni (ASU). Iako spolja ne liče na prava stabla, veštačka takođe uspešno isisavaju ugljen-dioksid iz atmosfere i to mnogo brže.

Ako vam deluju impozatnto, ne grešite, visoka su nešto preko devet metara, a umesto lišća imaju po 150 diskova.

Efikasnija su u prečišćavanju vazduha jer ugljen-dioksid skladište i zauvek ga uklanjaju iz vazduha.

Pokreće ih vetar, što znači da ne troše energiju na prečišćavanje. Kada je drvo „puno“, stablo se zatvara i zadržava štetne gasove unutra.

Projekat je najavljen još 2020, a nakon toga su se pojavili i prvi prototipi. Mnogi već postavljaju pitanje da li će nas baš ovakve „šume“ spasiti od katastrofe na koju naučnici upozoravaju već decenijama.

Jedno veštačko stablo može da zameni hiljadu pravih kada je isisavanje ugljen-dioksida u pitanju, pa nam ostaje da se nadamo da će ovakvo drveće početi da niče širom sveta, piše pcpress.

Tagovi:
Pročitajte još: