Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Da li znate kako se tonik “venčao” sa džinom?

Alkohol

U moru osvežavajućih letnjih koktela, džin tonik je uvek favorit broj jedan.
Da li ste se ikada zapitali kako je nastalo vaše omiljeno piće?

Po definiciji, džin je alkoholni liker proizveden destilacijom zrna bobica kleke i od kukuruza i drugih žitarica.

Ove bobice su poznate i kao smrča i bor, a mnogi nutricionisti su ih uvrstili na listu superhrana.

Lekovitost ove biljke poznata je od davnina, pa možemo zaključiti da je džin lek narodne medicine. Bobice koje prave džin pomažu kod otoka, astme, kašlja, virusnih infekcija, štite probavni sistem, podstiču znojenje i čiste krv i jetru.

Drugi deo ovog popularnog koktela, odnosno tonika, je gazirano piće gorkog ukusa koje je obogaćeno kininom. Spada u tečnosti najveće gorčine, a kroz istoriju se koristio za lečenje malarije.

Njegova „tonik“ (medicinska) svojstva bila su veoma popularna kod britanskih vojnika.

Prvobitno je nastao kao lek sastavljen od gazirane vode i kininskog praha, a istorijski zapisi govore da su Britanci u Indiji konzumirali 700 tona kininske kore godišnje.

Vinston Čerčil je jednom rekao da su džin i tonik spasili više života Engleza nego svi lekari zajedno.

Britanski vojnici nisu bili oduševljeni ukusom popularnog pića, pa su počeli da dodaju popularna žestoka pića – džin.

U to vreme nisu bili svesni da će patentirati jedno od najpoznatijih pića na svetu: naš omiljeni džin tonik.

Preuzeto: Gradske info

Foto: Pixabay

Tagovi:
Pročitajte još: