Đaci na eko putovanju

Učenici iz apatinske škole „Žarko Zrenjanin“, sa učiteljicama Verom Pinćir i Snežanom Panjković, po prvi put su bili u celodnevnom boravku obilaska prirodnih lepota, Rezervata biosfere „Dunav-Drva-Mura“, nama poznatijeg kao „Gornje Podunavlje“. Bio je ovo prvi izlet učenika iz naše opštine Eko centru „Karapandža“, koji se nalazi na Bajskom kanalu, na tromeđi Srbije, Mađarske I Hrvatske.
Uz stručnu pomoć školovanih vodiča Biljane Latić i Miroslava Veljkovića, deca su prošla izvanrednu edukativnu eko radionicu, koja im je podbudila pažnju i u obilasku, na licu mesta, se upoznavali sa florom i faunom „Gornjeg Podunavlja“.
“Kroz naš Eko centar, svojevrsnu školu u prirodi, prođu godšinje sva deca somborske opštine uzrasta četvrtog razreda. Važno je da deca odmalena znaju da prepoznaju, cene i čuvaju svoje prirodno okruženje, i to je najvažniji zadatak našeg Centra. Pored toga ovo područje „Karapandže“ mogu posetiti i drugi zainteresovani”, rekla je biolog Biljana Latić, iz Šumskog gazdinstva „Vojvodišuma“, iz Sombora.
Uz veliko strpljenje i zalaganje, vodič Miroslav Veljković je učenike upoznavao sa biljnim i životinjskim svetom „Gornjeg Podunavlja“ . Informativne table na stazi šetnje, čeke, radionice, improvizovani park sa prikazima životinjskog sveta neše okoline, posebno je oduševio decu.
“Decu smo odveli u prirodu u okviru projektne nastave koja se održava jedan čas nedeljno a ovoga puta pod imenom „Ja sam roda, ali crna“. Crna roda je specifična za naše područje i to nam se učinilo prikladinim za početak upoznavanja dece sa našim prirodnim okruženjem”, objašnjavaju učiteljice Panjković i Pinćir, koje duže vreme, sa puno entuzijazma, rade na ekološkom edukovanju dece. Ovaj, prvi izlet mališana iz Apatina podržala je, obezbeđenjem prevoza, apatinska opština, a iz dečijeg budžeta, koji su zaradili prodajući svoje ručne radove za prošli Božić i Osmi mart, sufinansirala je škola.