Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dan slovenske pismenosti i kulture u Bačkom Brestovcu

Dan slovenske pismenosti i kulture u Bačkom Brestovcu

Svake godine, u opštini Odžaci se na adekvatan način obeleži Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj. Inicijatori obeležavanja ovog važnog datuma za srpski jezik i kulturu uopšte su članovi Kulturnog centra „Atanasije Nikolić“ iz Odžaka, a ove godine, manifestacija povodom Dana slovenske pismenosti i kulture upriličena je u Bačkom Brestovcu, gde je organizator i domaćin bilo Kulturno-umetničko društvo „Nikola Tesla“ iz ovog sela.

Značaj obeležavanja Dana slovenske pismenosti i kulture je, prema rečima organizatora, višestruk. Osim što se njime slave dvojica misionara koji su opismenjavali narod na Balkanu, Ćirilo i Metodije, koji su postavili temelje onoga što danas nazivamo srpskim jezikom (i ostalim južnoslovenskim jezicima), slavi se i sama snaga pisane reči i slovenskih jezika.

Ove godine, pod parolom „Ja sam svetlost svetu“, u Bačkom Brestovcu upriličen je prigodan program, gde su svi prisutni imali priliku da se podsete važnih istorijskih činjenica. Ideja prosvetiteljstva kod slovenskih naroda postojala je još od dalekog devetog veka, kada su solunski misionari Ćirilo i Metodije započeli talas opismenjavanja, a nasledili su ih Kliment i Naum Ohridski, koji su, praktično, ustanovili ćirilično pismo. Osim toga, šarenolik kulturno-umetnički program, koji su domaćini priredili zajedno sa svojim gostima iz KUD „Carza“ iz Apatina, prikazao je bogatstvo različitosti svih naroda i narodnosti koji naseljavaju ove prostore.

Tragovi početaka slovenske pismenosti se, prema rečima Sanje Đaković iz KUD „Atanasije Nikolić“ iz Odžaka, osete do danas, pa je veoma važno prisećati se stalno dobrobiti koji su za slovenske narode učinili solunski misionari i njihovi sledbenici.

Domaćini ovogodišnje manifestacije istakli su da je ovo pokušaj sveukupnog čuvanja bogate srpske tradicije, kulture, običaja i jezika, te da se na ovakve i slične načine identitet jednog naroda čuva od zaborava i prenosi s kolena na koleno.

U opštini Odžaci se, inače, veoma vodi računa o negovanju korena i tradicije, pa ovakvih manifestacija ne manjka. Predano se radi na kontinuiranom podizanju svesti građana da je važno da znaju odakle su potekli, ko su, i na koji način se razvijao njihov narod, kako bi, u dodiru sa drugim narodima i kulturama, znali da se adekvatno predstave, ali i da svoju autentičnost očuvaju. U tome svakako prednjače kulturno-umetnička društva, koja svojim pregalaštvom čuvaju nasleđe svojih predaka. To su pokazali više puta, a njihov predan rad i trud uvek nailazi na odličan odziv, pa je tako i obeležavanje Dana slovenske pismenosti i kulture proteklo uz mnogobrojnu publiku, koja razume značaj ovakvih programa za opstanak svog naroda i njegovog identiteta.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: