Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Danska počinje da regrutuje žene za vojsku

vojska

Danska vlada saopštila je da planira da regrutuje i žene za vojnu službu, čime će postati jedna od samo nekoliko zemalja u kojima žene služe vojni rok u oružanim snagama.

„Obimnije regrutovanje koje uključuje punu rodnu ravnopravnost mora doprinieti rešavanju odbrambenih izazova, nacionalnoj mobilizaciji i popunjavanju naših oružanih snaga“ rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen na konferenciji za novinare.

Žene u Danskoj sada mogu dobrovoljno da se prijave za služenje vojnog roka i prošle godine su činile oko četvrtinu nacionalne vojske.

Danska je sada treća zemlja u Evropi koja je uvodi vojni rok za žene, nakon što su Norveška i Švedska to učinile 2015. i 2017. godine.

Prema zvaničnim podacima, danska vojska ima između 7.000 i 9.000 profesionalnih vojnika, bez regruta koji prolaze osnovnu obuku. Obavezni vojni rok važi za muškarce starije od 18 godina, ali pošto ima dovoljno dobrovoljaca, ne regrutuju se svi mladići, već se „izvlači iz bubnja“ ko će ići na vojnu obuku.

Govoreći danas pored Poulsena, premijerka Mete Frederiksen rekla je da će Danska produžiti vojni rok i za muškarce i za žene sa četiri na 11 meseci, a investiraće u kopnene sisteme protivvazdušne odbrane i u pešadijske brigade do 6.000 vojnika.

Danska je osnivač NATO i prošle godine je potrošila oko 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu, ali će u narednih pet godina povećati potrošnju za odbranu za 5,4 milijarde evra, kako bi ispunila cilj NATO od dva odsto.

Tagovi:
Pročitajte još: