Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Deca iz Graca i Topole u poseti Ruskom Krsturu i Kuli

Deca iz Graca i Topole u poseti Ruskom Krsturu i Kuli

U okviru Međunarodnog projekta „Srce srcu“, koji se održava u cilju druženja dece iz dijaspore sa decom iz Srbije radi očuvanja jezika, tradicije i kulture, deca iz Graca, u društvu dece iz Topole i iz sela Garaši kod Aranđelovca, posetila su Ruski Krstur i Kulu, te su im tom prilikom predstavljena narodna tradicija i običaji naroda i nacionalnosti opštine – Srba, Rusina i Ukrajinaca. Decu su dočekale učiteljice Marijana Kolarić i Veruna Međeši, kao i pedagog Ljubica Njaradi.

Trianestoro dece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, u pratnji svojih učiteljica, pre nekoliko dana došli su u Sombor, gde su svakodnevno imali različite aktivnosti. U okviru posete Ruskom Krsturu oni su posetili muzej koji  se nalazi u „Zamku“, a zatim su im u OŠ „Petro Kuzmjak“ predstavljeni oblačenje devojke u svadbenu rusinsku nošnju i postupak pravljenja peškira od konoplje. Nakon toga, na imanju pedagoga Ljubice Njaradi za decu je održana radionica mešenja testa i pravljenja piroga, nakon čega su se uputili u Kulu, gde im je kratko predstavljena opština Kula, a nakon toga i ukrajinska tradicija i narodni običaji od strane Filipa Proneka, ispred KUD „Ivan Senjuk“. Deca su i ovde imala priliku da probaju tradicionalna ukrajinska jela i bačku štrudlu.

Osim dece iz dijaspore, u poseti su i devojčice iz Topole koje su na Foto konkursu „Srbija u srcu“ osvojile treće mesto.

Tagovi:
Pročitajte još: