Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Đedović Handanović: Završili smo pripremne radove na projektu “Buk Bijela”

Đedović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da je Srbija završila pripremne radove na projektu izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela”, koji realizuje zajedno sa Republikom Srpskom i da je ostalo da se završe sve studije o proceni uticaja na životnu sredinu i izabere glavni izvođač.

“Kapacitet ove hidroelektrane je 114 megavata, a projekat je opravdan i energetski i komercijalno”, rekla je ministarka.
Ona se sastala danas sa ministrom energetike i rudarstva Crne Gore Sašom Mujovićem i ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem sa kojima je razgovarala o regionalnoj saradnji, ali i otklanjanju prepreka koje postoje u realizaciji projekta “Buk Bijela”.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mijović rekao je da oni ne žele da rade na štetu svoje zemlje, ali ni da sprečavaju napredak susednih zemalja.

Kako je naveo, oni čekaju naučno mišljenje o tome da li će i na koji način projekat “Buk Bijela” imati uticaj na nacionalni park Durmitor.

Podsećanja radi, Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore odbilo je učešće u realizaciji projekta “Buk Bijela”.

Đedović Handanović je naglasila da su teme razgovora bili i ogromni hidropotencijali ove tri zemlje, pre svega projekat Srednje Drine.

Đedović Handanović sa francuskim ambasadorom o projektima: Završetak vetroparka Kostolac u prvoj polovini 2025.
“Potreban nam je dijalog sa predstavnicima Federacije BiH i u narednom periodu ćemo gledati da do tog dijaloga dođe”, rekla je ministarka.

Kada su u pitanju projekti Srbije i Crne Gore, kako je rekla, kao potencijalne projekte imamo hidroelektrane Kruševo i Komarnica.

“One mogu biti predmet zajedničke saradnje bilo sa stanovišta realizacije ili sa stanovišta prekograničnih uticaja”, rekla je Đedović Handanović.

Energetska tranzicija je zajednički izazov za sve zemlje, navela je ona.

“Važna je saradnja kako bismo usaglasili naše stavove i da bi se pred relevantnim institucijama izborili i za rokove i za finansijsku podršku”, zaključila je ministarka.

Tagovi:
Pročitajte još: