fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Detaljan vodič za kupanje mališana: Odgovori na sve roditeljske brige – evo koliko često, kada i kako treba kupati bebu

Kupanje bebe

Dolazak novog člana porodice u kuću menja mnogo toga, a roditelji, naročito sa prvim detetom, na početku imaju mnogo toga novog da nauče. Menjanje pelena, hranjenje, kupanje, vremenom postaju stvar rutine, ali u prvim danima su to zadaci koje treba savladati.

Roditelji se često plaše kupanja bebe, a evo šta sve treba da znate o tome, kako bi vam bilo lakše.

Koliko često treba kupati bebu

Nema potrebe da novorođenu bebu kupate svakog dana. Tri puta nedeljno je dovoljno, barem dok nepostane pokretnija, piše na sajtu klinike “Mejo”. Oni ističu i da preterano često kupanje može da isuši bebinu nežnu kožu.

Ono što je važno je da redovno menjate bebi pelene i presvlačite je kada bljucne po sebi – na taj način joj već čistite lice, vrat i pelensku regiju, što su delovi tela kojima treba posvetiti posebnu pažnju kod mališana.

Između kupanja, proverite i po potrebi obrišite vlažnom krpicom bebine prevoje – na butinama, preponama, pazuhu i bradi.

Da li je bolje kupati bebu ujutru ili uveče

To je stvar vaše odluke, izaberite vreme koje vam odgovara, kada vas niko neće požurivati ni prekidati. Obratite pažnju jedino na to da, ako je beba prethodno jela, sačekate da joj se obrok malo slegne pre kupanja.

Kupanje bebe sunđerom ili krpicom

Američka akademija za pedijatriju preporučuje kupanje bebe krpicom ili sunđerom dok pupčanik ne otpadne, što je uglavnom nedelju ili dve dana po rođenju.

Za to će vam biti potrebna topla prostorija i jedna ravna površina – poslužiće podloga za presvlačenje bebe ili krevet, sto. Ukoliko bebu kupate na tvrdoj površini poput stola, postavite ispod ćebe ili peškir.

Stavite bebu da legne preko peškira ili ćebenceta, jednom rukom je uvek pridržavajte, sipajte vodu u neku posudu i proverite temperaturu vode – potrebno je da vam bude prijatna na dodir, ni vruća ni hladna.

Primaknite sve što vam je potrebno – krpicu ili sunđer za kupanje, peškir u koji ćete umotati bebu posle kupanja, kupku ili sapun, vlažne maramice, čistu pelenu, odeću.

Bebu svucite i umotajte u pamučnu pelenu ili peškirić, stavite je da legne na leđa tu gde ćete je okupati. Da joj ne bi bilo hladno, otkrijte joj samo delove tela koje ćete joj prati. Nakvasite krpicu toplom vodom, iscedite višak vode i prebrišite bebino lice, kao i oči od unutrašnjeg ka spoljašnjem uglu.

Da biste joj očistili telo, pokvasite krpu čistom ili vodom u koju ćete dodati malo bebi kupke, a posebnu pažnju obratite na pazuh, predeo iza ušiju, vrat i pelensku regiju. Takođe, operite prevoje između bebinih prstića na rukama i na nogama.

Kupanje bebe u kadici

Kada otpadne pupčanik i beba je spremna za kupanje u kadici, stavite na dno peškir ili pamučnu pelenu. Stavite na dohvat ruke sve što vam treba – isto što i kada kupate bebu krpicom, plus posuda sa vodom kojom ćete isprati bebinu kožu. Nikada ne ostavljajte bebu samu u vodi!

Koliko vode treba sipati u kadicu

Uobičajena preporuka je oko pet centimetara vode, ali vodite računa da bebu pridržavate sve vreme i da je nijednog trenutka ne ostavite samu u vodi. Ako ste zaboravili nešto što vam je potrebno, ponesite bebu sa sobom da to uzmete.

Temperatura vode

Topla voda je najbolja, a da biste sprečili perutanje i isušivanje bebine kože, gledajte da temperatura vode uvek bude manja od 49 stepeni, a idealno oko 38 stepeni. Uvek proverite temperaturu vode rukom pre kupanja i obratite pažnju da i prostorija u kojoj kupate i oblačite bebu bude topla.

Kako držati bebu u kadici

Ako ste desnoruki, levom rukom pridržavajte bebinu glavicu i vrat, a desno rukom joj pridržite donji deo tela dok je lagano stavite u vodu. Zatim, i dalje nastavite da pridržavate bebinu glavu i vrat, dok je drugom rukom kupate.

Kada je reč o redosledu kupanja, većina roditelja počinje od glave i lica pa na dole, ka prljavijim delovima tela, a to je i najjednostavnije da na delove tela koje ste oprali ne bi ponovo dospeli kupka i šampon prilikom ispiranja.

Kada je reč o pranju kose, možete slobodno prati bebi kosu tako što ćete rukom blago umasirati malu količinu šampona u kosu i kožu glave, a zatim isprati otprilike šoljom vode. Kada ispirate bebi kosicu, gledajte da uvek postavite ruku iznad očiju, tako da joj voda ne dospe u oči.

Tagovi:
Pročitajte još: