Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dete ima komplekse: Kako da detetu pomognete da se oseća bolje u pubertetu?

Ogledalo

Čini se da se o takvoj temi kao što je izgled danas ne razgovara tako često kao ranije: prvo, sa pojavom raznih filtera i sredstava komunikacije, postalo je moguće promeniti svoj izgled, čineći se privlačnijim svojim pretplatnicima. Na Instagramu su svi savršeni, lepi, srazmerni, tela su izvajana, a u tinejdžerskim godinama se lako zameni iluzija sa stvarnošću.

S druge strane, u našim glavama je čvrsto usađeno da su izgled i lepota u direktnoj vezi s tim kakva će biti budućnost čoveka: da li će lepa žena imati uspešan brak ili posao iz snova? I vrlo često, a da to ne primetimo, možemo da razgovaramo sa svojom decom o povezanosti izgleda i uspeha. Ovaj stalni podsetnik deluje na tinejdžere kao alarm, jer ako odrasli ne mogu da se izbore sa kompleksima lako, šta onda reći o tinejdžeru sa lako podražljivim nervnim sistemom.

Ne podsećajte svoju ćerku da joj je “kosa tanka, liči na baku”, a svog sina da “ima uši velike kao tata”. Očigledno, takvi razgovori su put do svađe, niskog samopouzdanja i depresivnog raspoloženja.

Zašto se pojavljuju kompleksi?
Verovatno ste bili svedoci da je osoba veoma interesantnog izgleda doživljavala strašne komplekse oko svog izgleda, ali naprotiv, devojka koja nije bila nimalo privlačna ili izuzetna osećala se toliko samouvereno da joj se može samo zavideti.

Sve zavisi od toga koliko je dete bilo voljeno u detinjstvu i koliko su ga oni oko njega hvalili, pazili i govorili lepe reči, dete upija ove informacije, ali ako je beba sve vreme provodilo sa roditeljima koji su ga kritikovali i ukazivali na loše osobine ili mu nisu govorili lepe reče. Kasnije, već u adolescenciji, pojavljuju se nesigurnost, mržnja prema sebi i razdraženost.

U adolescenciji sve počinje dramatično da se menja: telo se menja: glas se menja, grudi i kukovi počinju da rastu, dečaci postaju mršavi, dodajte hormone u to i dobijate eksplozivnu mešavinu gađenja prema takvim neočekivanim promenama. Druga deca u odeljenju, naprotiv, mogu dugo ostati deca, dok im se drugovi iz odeljenja menjaju, pa se i ovde javlja nesklonost sebi i njihovom detinjastom izgledu.

Drugi razlog zašto tinejdžeri ne vole svoj izgled je standard lepote na koji se svi trude da budu, određeni stil odevanja, izgled. Na primer, pre nego što su devojčice pokušavale da se uklope u devojačke grupe poput Spice Girls, mršavot je bila u modi, a devojke sa oblinama u školi su doživljavane kao autsajderke, ali sada, sa pojavom novih standarda, devojke žele d aistaknu obline. Naravno, izmišljeni su takvi kompleksi u obliku brige o neispunjavanju standarda, ali to ne znači da je tinejdžer zaista zabrinut.

Kako pomoći tinejdžeru da se nosi sa osećanjima

Sada više nego ikada vašem detetu je potrebna vaša pomoć i podrška. Ali ne treba olako shvatati probleme svog deteta.
Prvo, ne možete se šaliti ili dodirivati temu pojavljivanja tinejdžera sa drugim ljudima, a ne sa članovima porodice ili drugom decom, čak ni pred tinejdžerom. Ako se sami šalite, ne očekujte poverenje i iskrenost zauzvrat.
Razgovarajte sa detetom, pitajte šta ono smatra lepim kod sebe, da li uopšte vidi lepotu u sebi.
Objasnite svom detetu da je tinejdžerski izgled privremeno stanje i da su kroz to prošli svi odrasli, setite se priča devojčica ili dečaka iz vašeg razreda koji su se od ružnih pačića pretvorili u labudove. Možda čak imate fotografije ili naloge na društvenim mrežama ovih ljudi. Objasnite da podela na lepo i ružno postoji samo među decom i tinejdžerima, jer izgled nije glavni kriterijum.
Pričajte detetu o sebi i svojim iskustvima, setite se smešnih i tužnih trenutaka, dete do određenog trenutka ne shvata da je i roditelj bio tinejdžer i da bi mogao da doživi ista osećanja.
Pokažite svom detetu, na primerima zvezda, da daleko od toga da su idealni kao što ljudi misle o njima, ali umeju da sakriju svoje mane i pokažu svoje prednosti u svoju korist.
Dečje probleme ne treba odbacivati, ako zaista postoje, pozovite dete da nađe izlaz iz situacije: promeni imidž, napravi novu frizuru, ode kod kozmetologa ili nutricioniste i promeni ishranu.
Češće dajte detetu komplimente, ovo može biti zanimljiv dizajn noktiju, lepe oči ili osmeh, lep rukopis ili glas, važno je naglasiti lepotu i veštinu.

Tagovi:
Pročitajte još: