Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dete nije vaš terapeut! Ne ocrnjujte pred njim bivšeg supružnika!

Postoji mnogo načina da upropastite detinjstvo svojoj deci. Jedan od njih je i pričanje loših stvari o drugom roditelju.

Kada imate decu, razvod nije lak. Bivši muž, nekad princ, sada je čudovište. Bivša žena, do skora anđeo, najednom je veštica. Bez obzira što je vaša slika o dugogodišnjem partneru pretvorena u prah, za vašu decu mama i tata i dalje ostaju anđeo i princ, jednako važni kao i pre. Zbog toga, uprkos vašem besu i frustraciji, ta veza mora biti negovana i nenarušena, koliko god vas to bolelo.

“Vaše dete je pola vi i pola vaš bivši supružnik. Zamislite kako izgleda rastrzati ga po sredini,” kaže Erin Barbosa, klinički socijalni radnik. Zbog toga svaki put kada se obrušite na drugog roditelja, dete oseća kao da ste se obrušili na deo njega.

Roditelji često ni ne primećuju kad pred decom ubace neki zlobni komentar o drugoj strani. Time narušavaju njihovo samopouzdanje i povređuju ih.

Čak i kada drugi roditelj ne zaslužuje poštovanje zbog toga što zanemaruje dete ili je zavisnik, treba biti umeren sa kritikama, kaže Barbosa i savetuje da se kritike iznose sa saosećajnošću i bez prebacivanja. “Kako vaše dete raste i sazreva, samo će shvatiti ko je vaš bivši/vaša bivša, ne morate to da mu sugerišete,” kaže ona.

“Zapitajte se zašto nešto govorite detetu,” kaže Kelsi Torgerson, klinički socijalni radnik. “Da li objašnjavate nešto što se desilo ili se samo žalite na bivšeg supružnika? Uvek vodite računa da govorite iz pravih razloga. Ponekad se deca osećaju kao da moraju da odaberu stranu, i emocionalni stres zbog toga može im odvlačiti pažnju od drugih važnih stvari poput škole, prijatelja i uobičajenih dečjih interesovanja.”

Kao i uvek, jednostavnost je ključ. Deci treba govoriti samo ono što je nužno da znaju. Njihov glavni posao je da budu deca. Ne moraju sve da znaju i nije njihov zadatak da vama pomognu da prebrodite bol. “Objašnjenja treba da vam budu što jednostavnija,” poručuje Torgerson.

Izvor: Detinjarije.com

Tagovi:
Pročitajte još: