Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dete vam ima boginje, a trudni ste? Obavezno uradite jedan test, a ako ste ih preležali u detinjstvu, nemojte da brinete

Boginje

Trudnoća i boginje nisu dobra kombinacija, ali postoje situacije i kada je to neizbežno. Evo šta svaka majka može da učini tada.

Virus varičela zoster je veoma zarazan, a ovih dana je počeo da hara kolektivima. Deca su glavna na udaru, ali šta je sa trudnicama? Brojne majke koje su trudne imaju decu u kolektivu koja mogu da joj donesu boginje kući, pa nije ni čudo što je briga velika i svi se pitaju da li taj virus može da utiče na plod.

Varičela ili ovčije boginje su akutna zarazna bolest uzrokovana virusom herpesa tipa 3. Karakteriše je svrab na površini kože i sluzokože. Veoma su zarazne, a prenose se vazdušnim kapljicama, kontaktom sa zahvaćenom kožom, tokom trudnoće – od majke do fetusa.

Da li su boginje opasne za trudnice?

Ako žena nije imala ovčije boginje i nije vakcinisama, virus je opasan i za trudnicu i za fetus, evo zašto:

Žena može da razvije komplikacije u obliku upale pluća.
Infekcija može da dovede do urođenih anomalija i intrauterine smrti fetusa.
Postoji visok rizik od herpes zostera kod novorođenčeta tokom prve godine života.
Posebno je visok rizik od oštećenja centralnog nervnog sistema, u svim fazama trudnoće, a virus je posebno opasan u prvom tromesečju.

Kako da proverim da li sam imala virus u detinjstvu?

Da ne biste dobili varičelu, 3 meseca pre začeća je potrebno da uradite TORCH test koji može da pokaže da li u organizmu postoje antitela na ovu infekciju, ali i brojne druge infekcije koje su bezazlene za decu ali u trudnoći modu da naprave problem.

Ako nemate antitela, neophodno je da se vakcinišete jer je potrebno vreme da se razvije imunitet. Dakle, tek tri meseca nakon toga može se planirati trudnoća.

Šta da radim ako dete dobije boginje, a trudna sam?

Ako ste već trudni, a nemate antitela na varičelu, vakcina više nije moguća. Ukoliko kod kuće imate zdravo dete, ali je bilo u kontaktu sa bolesnom decom, najbolje je da ga odmah vakcinišete protiv varičele. Međutim, ako je dete već obolelo, onda je jedino rešenje da brigu o njemu poverite mužu, baki, deki ili nekom drugom, a da se vi sklonite. Češće provetravajte prostoriju, svakodnevno dezinfikujte, odvojite sudove i veš deteta.

Tagovi:
Pročitajte još: