Dijabetes i dojenje

Želja za potomstvom kod mnogih žena toliko je jaka, pa i kada nisu dobrog zdravlja, svesno ulaze u rizičnu trudnoću. Spremne su na brojne žrtve kako bi se ostvarile kao majke. Ne odustaju ni zbog ozbiljnih bolesti, koje su hronične ili se javljaju tokom graviditeta, a dijabetes je jedna od njih. Ako se ne kontroliše u trudnoći, može da dovede do ozbiljnih problema kod majke i bebe.

Dijabetes ili šećerna bolest je hronični poremećaj metabolizma glukoze, koji dovodi do poremećaja metabolizma masti i proteina. Uzrok je genetski faktor, razni štetni činioci, loši uslovi života, a posledica je apsolutan ili relativan nedostatak insulina. Ako se ne leči, progresivno oštećuje krvne sudove, dolazi do poremećaja rada bubrega, srca, očiju, nerava Trudnice mogu da imaju dva oblika dijabetesa, hronični sa kojima ulaze u trudnoću i gestacijski koji se javlja kao posledica graviditeta i traje koliko i drugo stanje. Trudnički dijabetes je posledica hormonskog disbalansa i nestaje čim se hormoni vrate na normalan nivo. Zato je važno da se bolest na vreme otkrije i primeni odgovarajuća terapija. Lek izbora u trudnoći je insulin, podeljen u više doza. Oralni antidijabetici su kontraindikovani, mogu da dovedu do anomalija kod ploda. Ipak, bez obzira na pozitivan ishod lečenja trudničkog dijabetesa, ove žene u kasnijem dobu češće obolevaju od dijabetesa tipa dva.

Portal 025.rs se raspitao o iskustvima žena koje imaju dijabetes, i načinu dojenja, a žene žive na teritoriji opštine Sombor. Jedna žena nam prenosi svoje iskustvo i kaže da sve ove žene normalno prolaze trudnoću te imaju mogućnost normalnog poroda bez da se pojavljuju nekakve posledice. Dojenje i izdajanje svakako ima pozitivan utjecaj na sve tipove dijabetesa. Trudnice koje boluju od dijabetesa tipa 1, dojenjem tokom 3 do 4 mjeseca osiguravaju svojoj deci niži rizik pojave dijabetesa. Postoje i nasledni činioci pojave rizika dijabetesa, zbog toga majke koje obole od gestacijskog dijabetesa tokom dojenja uteču na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa svoje dece.

Takođe, postoje i razne koristi od dojenja: osim što deluje umirujuće i smanjuje stres, dojenje inače ima pozitivan utjecaj na psihofizičko stanje majke; Smanjuje se potreba za inzulinom u odnosu na period trudnoće jer se glukoza dodatno troši u procesu stvaranja mlijeka u majke; Uz prehranu, redovnu vežbu i prilagođenu inzulinsku terapiju, žena može održavati normalnu razinu šećera u krvi.

Ona, na osnovu svog iskustva, nudi i savete majkama s dijabetesom:
– Jedite prije dojenja ili nakon njega;
– Pijte puno tekućine, uglavnom se preporučuje voda ili druga tekućina bez kofeina, negazirana;
– Imajte nešto pored sebe ako vam padne šećer kako ne biste prekidali dojenje;
– Savjetujte se s liječnikom o posebnom režimu prehrane dok dijete. Budite svjesni da dojenje iziskuje dodatnu energiju i utječe na razinu glukoze u krvi.

Pod pokroviteljstvom Grada Sombora