Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dobro razmislite pre nego što ispunite još jednu želju: Šta se događa kada dete ima previše igračaka?

Ako ste pomislili kako je gomila igračaka sjajna stvar jer dete ima veliki izbor, grdno se varate.

Setite se samo svog detinjstva. Nekada je izbor igračaka bio puno manji i sigurni niste uvek dobili baš sve igračke koje ste u tom trenutku poželeli. Igračke ste cenili i koristili maštu stvarajući one potrebne igračke koje niste mogli da imate.

Kada primetite da količina igračaka ometa ono čemu bi igračke trebalo da služe, a to je angažovanje detetovih čula i mašte, kao i podsticanje komunikacije s drugima, tada je moguće da dete ima previše igračaka, ističe psiholog Tatjana Gjurković.

Vrlo lako se danas može dogoditi da dete ima puno igračaka. Nisu roditelji jedini koji kupuju igračke, zbog tpga što i rodbina i prijatelji takođe učestvuju u tom krugu darivanja.

Iako to ima svojih prednosti, s druge strane te igračke mu mogu vrlo brzo dosaditi. Nećete se ni okrenuti, a vrlo brzo će zaboraviti na svoje igračke koje ima i opet će tražiti da mu kupite nove. Tako se samo stvara začarani krug.

Nijedna igračka mu više ne može dugo zadržati pažnju, što nikako nije dobro. Drugim rečima, ako je količina igračaka distraktor za dete, pa mu je igranje iz nekih razloga otežano zbog prevelikog broja igračaka tada je poželjno da reagujete i uklonite deo igračaka. Uvek možete dodavati ili menjati igračke koje su detetu dostupne, savetuje Tatjana.

Probajte da na mesec dana od vašeg mališana sakrijete igračke za koje smatrate da su višak, odnosno s kojima se dete retko igra, a u međuvremenu nemojte kupovati nove.

Nakon tog vremena ponovno ih izvadite i videćete kako će se razveseliti jer je zaboravilo da tu igračku uopšte ima. Pri tom pripazite da ne uklonite omiljene igračke, jer deca znaju da razviju posebne osećaje privrženosti za neke igračke, napomenula je Tatjana Gjurković.

Treba spomenuti kako će se deca s manje igračaka i manje svađati oko njih. Iako roditelji misle kako će dodavanjem još jedne igračke na izbor smanjiti konflikte zapravo postižu suprotan efekat. 

Dodavanjem još jedne igračke dajemo im još jedan razlog za svađu koju želimo da izbegnemo. Dobro razmislite pre nego što svom detetu kupite još jednu novu igračku.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: