Dodeljena sredstva za službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, potpisali su ugovore za 2017. godinu o dodeli sredstava za realizaciju predmetnih aktivnosti organa i organizacija, ustanova i institucija s teritorije AP Vojvodine, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.

Ispred opštine Odžaci potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsednica Privremenog organa mr Latinka Vasiljković i Milorad Stanišić.

Prisutnima se obratio sekretar Njilaš je rekao: „Nemoguće je govoriti o očuvanju posebnosti jedne nacionalne zajednice – bila ona manjinska ili većinska – ukoliko nije u prilici da koristi svoj jezik i pismo. Budući da su multikulturalizam i multietničnost, čije je obeležje i višejezičnost, među najvećim bogatstvima naše Vojvodine, nešto po čemu smo kao regija prepoznatljivi svuda u Evropi, pa i u svetu, važno je da to bogatstvo sačuvamo, negujemo i unapredimo, a to možemo samo ako smo udruženi i jedinstveni u ostvarenju tog cilja.”

Resursni sekretar govorio je i o još jednoj aktuelnoj temi. Naime, u okviru pridruživanja Evropskoj uniji, Vlada Republike Srbije, 3. marta 2016. godine, usvojila je Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Usvajanjem tog akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, Republika Srbija postavila je strateško opredeljenje unapređivanja institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti osnovnih ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Prema rečima sekretara, akcionim planom je kao strateški cilj utvrđeno puno poštovanje prava na upotrebu maternjeg manjinskog jezika/govora i pisma, uz fleksibilnu primenu uvođenja manjinskih jezika/govora u službenu upotrebu – u skladu s potvrđenim međunarodnim sporazumima, te s tim u vezi i obezbeđivanje sredstava za finansiranje iz budžeta.

„Za ostvarivanje strateškog cilja utvrđenog akcionim planom, predviđene su aktivnosti među kojima su i one čiji je nosilac Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a jedna od njih jeste i razlog našeg današnjeg okupljanja – obezbeđivanje i raspodela sredstava organima i organizacijama na teritoriji lokalnih samouprava u kojima je u službenoj upotrebi barem jedan jezik nacionalne manjine, radi unapređivanja ostvarivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisama, putem direktne raspodele budžetskih sredstava i raspisivanja i realizacije konkursa. Akcionim planom utvrđene su brojne aktivnosti, čiji su nosioci i jedinice lokalne samouprave.”