fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Poginuo Petefi Šandor

Petefi Šandor

Na današnji dan 1849. godine – U bici kod Šegešvara poginuo je veliki mađarski pesnik i revolucionar Šandor Petefi, jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. godine. Otac mu je bio Srbin Stevan Petrović, a Šandorovo kršteno ime bilo je Aleksandar. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pesnikom 19. veka, koji je snažno uticao na južnoslovenske pesnike, posebno Đuru Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja. Najpoznatija dela: “Petefijeve pesme”, “Apostol”, “Vitez Janoš”.

Ostali događaji na današnji dan, 31. jul:

1498. godine – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo na svom trećem putovanju u Novi svet, otkrio je ostrvo i nazvao ga Trinidad.

1648. godine – U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike.

1789. godine – Ruske i austrijske trupe, pod komandom grofa Aleksandra Suvorova i vojvode od Koburga, pobedile su tursku vojsku kod Fokšanija u Rumuniji.

1886. godine – Umro je mađarski kompozitor, pijanista i dirigent Franc List. Poznati muzičar romantizma, pijanistički virtuoz, koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i znatno uticao na razvoj evropske muzike 19. veka. Najpoznatija dela: “Sonata h-mol”, simfonije “Faust”, “Dante”, “Mađarske rapsodije”.

1912. godine – Rođen je američki ekonomista Milton Fridman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. godine. Stvorio je novu kvantitativnu teoriju novca i bio pobornik ideje, da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

1914. godine – Ubijen je francuski političar i istoričar Žan Žores, jedan od osnivača Francuske socijalističke partije (1902), urednik i osnivač “Imanitea”, a kasnije lista francuskih komunista.

1919. godine – U Nemačkoj je donet Vajmarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika. Nemački car Vilhelm II abdicirao je u novembru 1918. godine nakon kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu.

1944. godine – Kao pilot savezničkog aviona u Drugom svetskom ratu nad Mediteranom, poginuo je francuski pisac Antoan de Sent Egziperi, autor “Malog princa”, jedne od najčitanijih knjiga u svetu.

1954. godine – Italijanska ekspedicija koju je predvodio Ardito Desio, prva je osvojila vrh Godvin Ostin, poznat kao K2, na Karakorumu, drugi najviši planinski vrh na svetu (8.611 metara).

1964. godine – Američki vasionski brod bez ljudske posade “Rendžer 7” emitovao je prve snimke tamne strane Meseca.

1965. godine – Rođena je škotska književnica Džoan Rouling, autorka bestselera o dečaku Hariju Poteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama miliona primeraka.

1971. godine – Američki astronauti Dejvid Skot i Džejms Irvin, članovi misije “Apolo 15”, drugog dana boravka na Mesecu proveli su više od šest časova u vožnji lunarnim vozilom (“moon buggy”). To je bila prva vožnja po tlu Meseca.

1993. godine – Napadom Izraela na jug Libana, tokom kojeg je ubijeno 140 ljudi, a 500.000 izbeglo prema severu zemlje, prekinuto je jednonedeljno primirje na Bliskom istoku.

2001. godine – Umro je bivši portugalski predsednik Francisko Kosta Gomes. Gomesa je na funkciju predsednika postavila revolucionarna hunta, pet meseci nakon aprilske pobune 1974. godine kojom je okončana 50-godišnja desničarska diktatura.

2003. godine – Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić doputovao u Izrael. To je prva poseta ministra odbrane u istoriji dve zemlje.

2003. godine – Haški tribunal osudio je bosanskog Srbina Milomira Stakića na duživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti nad nesrbima u Prijedoru i okolini 1992. godine. On je prvi optuženik kome je taj sud izrekao doživotni zatvor. U martu 2006. godine Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo je prvostepenu presudu u kaznu zatvora od 40 godina.

2014. godine – Argentina je ušla u bankrot, drugi put u poslednjih 13 godina, nakon neuspešnih dogovora u Njujorku sa “hađ fondovima” koji su tražili da im se u punom iznosu isplate dugovi po osnovu argentinskih državnih obveznica iz 2002. godine.

Tagovi:
Pročitajte još: