fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Đoković dobio bistu u Americi, na njoj će biti ispisane moćne Novakove reči za NATO i bombardovanje

Novak Đoković - bista 1

Čuvenu Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo, od 11. septembra krasi novootkrivena bista Novaka Đokovića.

Novak će biti prvi srpski sportista u ovoj bašti u kojoj se od 2008. godine nalaze biste naših čuvenih naučnika, književnika, slikara, vladara… Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Mileve Marić, Mihajla Pupina, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Nadežde Petrović, Petra I Karađorđevića i mnogih drugih.

Bista Novaka Đokovića rad je vajara Bojana Mikulića iz Banja Luke, a otkrio ju je Aleksandar Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u Klivlendu, čovek koji je najzaslužniji što uopšte postoji Srpska kulturna bašta u Americi.

Kako je Novaku Đokoviću zabranjeno da učestvuje na turniru US Open, Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije je odlučila da se Novak Đoković, najpoznatiji Srbin u svetu, 11. septembra kada se igra finale ovog turnira, ipak simbolično nađe u Americi. Zato je baš ovaj dan odabran za otkrivanje Novakove biste u Srpskoj kulturnoj bašti na tlu Obećane zemlje i to u 14 časova po lokalnom vremenu.

TNF ima 12.000 članova širom sveta, a u anketi sa članovima i prijateljima fondacije, došlo se do odluke da na ovom spomeniku u Klivlendu budu ispisane reči samog Novaka Đokovića: „Kada je NATO uništavao moju zemlju bez pravnog osnova 1999. godine, bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način i evo me danas. To uništavanje me nije uništilo, niti moj narod. Nije nam slomljen duh. I dalje smo radosni, uprkos problemima. To je naša pobeda.“

Grad Klivlend se nalazi u centru naših zajednica i udaljen je oko četiri do šest sati vožnje od Čikaga, Vašingtona, Njujorka, Filadelfije, Detroita i mnogih drugih gradova u kojima žive Srbi u SAD.

Tagovi:
Pročitajte još: