Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Doktor otkriva kolika treba da bude dužina dečijeg stopala prema uzrastu

Veličina obuce

Stopala dece brzo rastu, posebno kod dečaka, a veličina cipela kod male dece menja se na skoro svaka tri meseca. Često u pubertetu rast nogu kod dece može da bude neproporcionalan ukupnom rastu tela, pa tako 12-godišnji tinejdžer ne viši od 150 cm nosi patike 40 ili čak veće. Stopalo se potpuno formira do 15 godine kod devojčica, a do 18 kod dečaka.

Pre nekoliko godina u Ginisovu knjigu rekorda je zabeležen podatak o 16-godišnjem stanovniku Berlina, koji ima 57. veličinu cipela. Iako mladiću nije neprijatno zbog ove rekordne cifre, zbog takve veličine nogu često se suočava sa raznim izazovima u životu. Na primer, cipele treba da se prave po narudžbini i može biti teško penjati se uz stepenice širine ne više od 30 cm. Ova veličina stopala je, naravno, retkost i izuzetak od pravila.

Kako treba da se razvijaju stopala kod dece, na šta može ukazivati njihov brzi rast i da li postoje određene granice – objašnjava ruski doktor, traumatolog i ortoped Valerij Potapov:

“Norme veličina cipela su prosečne, odnosno, ako veličina vašeg deteta ne odgovara ovim ciframa, to ne znači da je dete bolesno od nečega (iako je važno da kod svake sumnje i promene odvedete dete kod lekara).

Kod novorođenčeta, stopalo se sastoji uglavnom od hrskavice. Struktura kostiju se formira do 2 godine, nakon čega noga počinje brzo da raste. Stopalo se brže razvija kada beba počne da hoda. Nova obuća potrebna je otprilike na svaka tri meseca. Posle 3 godine, cipele se najčešće menjaju godišnje, noge deteta postaju duže u proseku za 1 cm. Do 6 godina, veličina cipela se menja svaka 4 meseca, a nakon toga – svakih 5-6 meseci. Obratite pažnju pri izboru letnjih cipela: u toploj sezoni bebina noga raste brže.

Zbog toga deca moraju često da menjaju cipele, fokusirajući se na trenutnu veličinu. Uzgred, često se dešava da je jedna noga manja od druge – razlika je unutar 0,5-1 cm.

Koju veličinu cipela treba da ima dete?

Svako dete ima individualni razvoj tela. Kod dečaka, veličina stopala se menja češće nego kod devojčica, rast je intenzivniji.

U proseku, dete do godinu dana ima veličinu cipela od 14,5 do 21 (dužina stopala – do 13 cm);
od 1 do 2 godine – dužina stopala od 13 do 15 cm, evropska veličina cipela – 21-24;
u 4 godine – 15-17 cm, veličina – 26-27
5-6 godina – 18-19,4 cm, veličina – 29-30
7-9 godina – 19,5-24 cm, veličina 30-33
10-12 godina – 22-23 cm, veličina 34-36
13-15 godina – 24-25 cm, veličina 37-39
16+ godina – 25,7-29,2 cm, veličina 40-45
U adolescenciji, rast stopala je podložan značajnim fluktuacijama, u zavisnosti od stope rasta, pola, nivoa hormona i mnogih drugih pokazatelja. Ovaj period karakteriše brz, asimetričan rast različitih delova tela. Ovo je normalna faza u razvoju deteta. Zbog toga je moguća takva disproporcija stopala.

Aktivan razvoj nogu obično se nastavlja do 13-15 godina kod devojčica i 16-18 kod dečaka. Konačno, stopalo prestaje da raste sve dok se zone rasta (hrskavični slojevi) u kostima ne zatvore. Zone rasta se zatvaraju u proseku oko 20-22 godine.”

Tagovi:
Pročitajte još: