Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Doktorka primenila nepriznate metode u radu s učenicima u Ribnikaru, Ministarstvo naložilo vanredni inspekcijski nadzor

škola

Ministarstvo zdravlja naložilo je vanredni inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju UKC Srbije zbog primedbi roditelja devojčice nastradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ da je psihoterapeutkinja koja je radila sa učenicima nakon tragedije koristila metode kojima su neka deca dodatno traumatizovana.

Zbog terapije koju je sa učenicima sprovela doktorka Ranka Radulović, reagovali su danas i iz Ministarastva prosvete, a Snežana Vuković iz ovog ministarstva za RTS je rekla da je Ministarstvo prosvete tek naknadno čulo za terapeutske metode angažovane doktorke i da žali zbog celog događaja.

Ona je istakla da spisak stručnjaka koji su upućeni na rad sa učenicima OŠ Vladislav Ribnikar pravilo Ministarstvo zdravlja, a da Ministarstvo prosvete nije proveravalo taj spisak, pošto se podrazumevalo da je osoba stručna.

Dodala je da joj je žao što Ministarstvo zdravlja, kako je rekla, nije napravilo dobru procenu, kao i da metode ove doktorke nisu kod nas priznate i verifikovane.

“Žao mi je što se to dogodilo, ali sam sigurna da se takve stvari neće događati, jer sada imamo timove koji će raditi. Sada smo formirali timove nakon dve nedelje prve pomoći. Formirani su timovi koji su specijalizovani za decu, za roditelje i ne menjaju se više terapeuti”, rekla je Snežana Vuković.

Otac stradale devojčice: “U školi deci puštana muzika”

Otac jedne od stradalih devojčica u masovnom ubistvu koje se dogodilo 3. maja Slobodan Negić juče je rekao da je doktorka Ranka Radulović zaposlena na neuropsihijatrijskom odeljenju KBC i da ju je u školu poslalo Ministarstva zdravlja, kao nekog ko bi treba da pomogne u deci i roditeljima.

“Radulović je pod okriljem te škole, uz znanje direktorke te škole, decu uvela u kabinet i tamo im puštala narodnu muziku i navodila ih i govorila im o tome da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojim mrtvih prijateljica i prijatelja. Takođe, nastao je tajac kada sam danas to izneo na toj sednici (sastanku roditelja postradale dece i predstavnika svih relevantnih institucija Republike Srbije)“, rekao je Radulović.

Radulović: Pesma sa ekskurzije koju je pevao stradali dečak

U svom reagovanju Ranka Radulović je napisala da je u školu Vladislav Ribnikar u Beogradu hitno poslata u petak 05. maja sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, u cilju pružanja prve psihijatrijske pomoći, deci, roditeljima i nastavnicima.

Kako je dodala, na hodniku je videla grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču, a u stanju velike potresenosti. Učenici su, dodala je, došli u školu po svoje stvari, prvi put nakon masovnog ubistva”. Pozvala ih je na grupu gde je, tvrdim saznala da su među njima učenici VII 2, ali i drugih razreda.

“Na grupi su od nastavnog osoblja učestvovali psiholog škole, nastavnik geografije, razredna 7-2 i opserver, mlađa koleginica sa Klinike za psihijatriju, koja je bila đak te škole. Cilj sastanka je bio da se učenici i nastavnici smire”, navela je Radulović.

Ona je dodala da je tokom sastanka sa učenicima i nastavnicima pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika A. Č., koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima.

“Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole. Grupa je uspešno završena jer su svi učesnici pokazivali normalne reakcije žalovanja, koje su se razlikovale u stepenu ispoljavanja”, dodala je.

Kako je napisala, zatražano je i da država formira kabinete za muzikoterapiju u svim školskim i predškolskim ustanovama, gde bi se zaposlili profesionalni muzikoterapeuti i implementirao Hatorumov program prevencije vršnjačkog nasilja.

“Metoda doktorke Radulović u Srbiji nije priznata”

Međutim Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete kaže da iako ne sumnja da doktorka ima svoje kvalitete, metoda koju zastupa nije bila zastupljena kod nas niti je bila primerena za trenutak u kome se ta aktivnost isprobava.

“Problem je što kod nas nema jasne regulacije o tome šta su prihvatljivi, a šta su tretmani koje neko zloupotrebljava. To smo imali sa lajf koučevima na različitim nivoima, pa oni i dalje rade i govore na društvenim mrežama. Ovo je posebno osetljiva stvar, upravo zato što je primenjena na neki način koji je izgleda uznemirio decu. Nama je sasvim dovoljna informacija da je to uznemirilo neku decu, ne znamo da li svu, da je uznemirilo, sa pravom roditelje, koji su sada osetljivi na bilo šta što može da ugrozi dodatno emocionalno stanje deteta, ali kako je to izgledalo, kakav je taj tretman da li ima dokaze o efikasnosti, to zaista treba čuti od stručnjaka iz te oblasti”, navodi ona.

Ipak, kako kaže, neophodno je da se zna ko šta radi, ko ulazi u školu i uz čiju saglasnost.

Prema rečima Ane Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija, potrebno je da u OŠ Vladislav Ribnikar dođu nezavisni stručnjaci.

“Tim u ‘Lazi Lazareviću’ treba da sedne i kaže ovo su stručnjaci za traumu. Garantujem vam da nijedan stručnjak ne bi odbio da se bavi ovim slučajem”, rekla je Dimitrijević, dodajući da ne zna ko je doktorka Radulović.

Nadzor Klinike za psihijatriju UKC Srbije

Doktorka čije su metode izazvale sporenja zaposlena je i na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, zbog čega je Ministarstvo zdravlja naložilo je vanredni inspekcijski nadzor.

Resorno ministarstvo saopštilo je da će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za događaj 5. maja na koji se primedbe oca nastradale devojčice odnose.

Ministarstvo je podsetilo i da je već 4. maja, neposredno nakon tragedije u školi “Vladislav Ribnikar”, u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim.

Prvom sastanaku su, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici Unicefa, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje.

Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS.

“Sve ove ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8.00 časova do 12.00 časova i od 12 časova do 16 časova. Pored toga, na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su sve ove zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima otvorile besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno.

Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno, navodi Ministarstvo i dodaje da je ove aktivnosti i dalju koordinaciju od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Srbije.

Iz Klinike za psihijatriju UKC Srbije navode da su na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije, ubrzo nakon tragičnog događaja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, delegirali iskusne stručnjake, specijaliste psihijatrije i specijaliste medicinske psihologije sa višedecenijskim iskustvom u radu u psihijatriji, kao podršku timu koji je radio sa decom, nastavnicima i roditeljima u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

“Stručnjaci su u svom radu primenili odgovarajuće metode u psihijatrijsko-psihološkoj podršci i radu sa traumom svima kojima je to bilo potrebno. Lekari su angažovani na volonterskoj bazi kao odgovor na molbu stručnih saradnika, nastavnika i roditelja iz škole. Na zahtev rukovodioca Klinike za psihijatriju prim. dr sci. med. Ranka Radulović, specijalista psihijatrije dala je pisanu Izjavu o dešavanjima u školi „Vladislav Ribnikar“”, navodi se u saopštenju Klinike za psihijatrijju.

Tagovi:
Pročitajte još: