Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dom zdravlja Kula uzeo učešće u kampanji „Euromelanom 2023“

Dom zdravlja Kula

Dom zdravlja Kula, kao i lokalna samouprava, uzeo je učešće u kampanji „Euromelanom 2023“. U pitanju je kampanja Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju i Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju, a sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Govoreći o značaju prevencije, direktorka Doma zdravlja Kula, doktorka Vesna Tomić, istakla je da je prevencija i adekvatna zaštita kože od velike važnosti, kako bi se prevenirali eventualni mnogo veći problemi: „Obeležavaju se Dani Euromelanoma. Širom Srbije organizuju se preventivni pregledi u okviru dermatoloških ambulanata. Kula je, takođe, jedna od privilegovanih opština koja ima tu mogućnost preventivnih pregleda što se tiče suspektnih lezija kod pacijenata i samim tim preventiranje potencijalnih komplikacija. Cilj samog pregleda jeste upravo borba protiv raka kože, odnosno protiv sumnjivih lezija kod svih pacijenata. Ono što je prednost svakako je to što Kula dugo nije imala dermatologa koji se aktivirao u tom pogledu, tako da smo i te akcije sproveli. Takođe, umesto jednog dana, kako je najavljeno, biće pokriveno par dana, kako bi ljudi iz manjih mesta opštine Kula mogli doći na pregled i javiti se kako bi se preventivno pregledali. Bitno je da se zaštitimo adekvatno, kako kasnije ne bismo imali mnogo većih problema“.

Priliku da obiđe ovu ustanovu i da se upozna sa samim tokom akcije imao je predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, koji se pohvalno izrazio o akcijama Doma zdravlja, a koje akcenat stavljaju na prevenciji: „Kulski Dom zdravlja nedavno je krenuo sa preventivnim pregledima u svim naseljenim mestima naše opštine i to se pokazalo kao sjajna stvar. Veliki broj građana je iskoristio tu mogućnost. Kao što i samo ime kaže – preventivni, služi da se preduprede neke bolesti, da ne kažemo i najteže bolesti. Shodno tome, tu je i obeležavanje raznih međunarodnih dana, borbe protiv raznih bolesti. Danas je Međunarodni dan borbe protiv melanoma. I danas i narednih dana biće preventivni pregledi kože“.

Tagovi:
Pročitajte još: