Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Država će isplatiti dodatnih 15 milijardi dinara poljoprivrednicima

Poljoprivreda - kredit

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede rekla je da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini a da nije dobio novac.

Što se tiče isplate subvencija, Jelena Tanasković pojašnjava da pravno-formalno država nema obavezu za 2022. godinu, jer kako je naglasila ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje a da nije dobio novac.

– Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99,84% budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8% je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini – precizirala je Tanaskovićeva.

Potvrdila je da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koje su bile prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva.

To je, kaže oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15% zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja. Sredstva su, ističe obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara.

– Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvrti kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva – precizirala je ministarka.

Ponovila je da je to nije bio dug države, da su te zahteve uneli u sistem i obrađivaće se rešenja.

Koje su pogodnosti e-Agrara

Za prvih deset dana je oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u e-Agraru.

– Bila sam prošle nedelje u Valjevu, gde sam i ja u pošti izvadila svoj ID broj – rekla je ministarka.

Poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje u vezi sa tom platformom. Uz ličnu kartu, za nekoliko minuta dobiće elektronske podatke koji će im kasnije služiti kada se budu registrovali kao poljoprivredni proizvođači.

– Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja e-Agrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo – ističe Tanaskovićeva.

Ukazuje da poljoprivrednici trenutno daju 89 različitih podataka na različitim zahtevima i da sa e-Agrarom toga neće biti.

Tagovi:
Pročitajte još: