Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Država će za 500 junadi dati do 6.000 tona kukuruza

Republičkoj direkciji za robne rezerve pristiglo je, na osnovu javnog poziva države da daje kukuruz za tovnu junad, 39 zahteva, od kojih je 37 ispravno.

Država će tako uzeti 500 junadi, a za njih dati između 5.000 i 6.000 tona kukuruza. Uz to, radi se robna razmena merkantilne pšenice za semensku, a poziv traje do kraja novembra. Za sada postoje zahtevi za 4.000 tona semenskog zrna, pišu Novosti.

– Najveći broj ponuda za razmenu junadi za kukuruz dobili smo od individualnih gazdinstava – kaže Zorica Anđelković, v.d. direktora Republičkih robnih rezervi.

Država je odluku o razmeni tovne junadi za kukuruz donela po obustavljanju izoza junećeg mesa u Tursku. Prema rečima Anđelkovićeve, pojedini stočari već su napravili dogovore sa domaćim klanicama oko otkupa:

– U početku se pričalo da postoji višak od 2.000 do 3.000 junadi. Nama je stiglo zahteva za samo 500 junadi i to je realna slika. Da je paritet povoljan vidi se i preko cena na Produktnoj berzi u Novom Sadu. June tada košta oko 2,2 EUR po kilogramu.

Preuzeto: eKapija

Tagovi:
Pročitajte još: