DRŽAVA PLAĆA I ZAMENU KLIMA-UREĐAJA: Evo za koje sve radove u kući možete da dobijete novčanu pomoć

Prijavljivanje građana za finansijsku pomoć države, u cilju unapređenja energetske efikasnosti domova, trebalo bi da počne u junu, a osim nove stolarije i fasadne izolacije, subvencionisaće se i zamena sistema grejanja, uređaja za klimatizaciju, ugradnja solarnih kolektora… 

To će domaćinstvama omogućiti da smanje nepotrebnu potrošnju energije i da ostvare velike uštede na računima. Predviđeno je da građani plate 50 odsto troškova za radove na energetskoj sanaciji, a drugu polovinu obezbeđuju Ministarstvo i jedinica lokalne samouprave. Prvi ugovori, kako je najavljeno, trebalo bi da se realizuju na jesen.

Opštine i gradovi imaju rok do 21. maja da se jave na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo energetike za dodelu sredstava za Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a posle toga kreće prijavljivanje građana. Kako se navodi u pozivu, finansiraće se zamena spoljnih prozora i vrata i postavljanje termičke izolacije. Građani će moći da se prijavljuju i za subvencije za zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, a prihvatiće se isključivo ugradnja onog koji kao gorivo koristi prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu u šta spadaju pelet, briket, sečka i piroliza drveta. Biće moguće i zamene dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Novim Zakonom o energetskoj efikasnosti, koji je nedavno usvojen u parlamentu, zabranjeno je spaljivanje guma, plastike, otpada, kao i goriva dobijenih iz otpada u cilju grejanja u domaćinstvima, stambenim zgradama i poslovnim objektima. U Ministarstvu energetike navode, za “Novosti”, da je cilj smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

LOKALNE KOMISIJE KONTROLIŠU

KONKURISANJE opština i gradova i izbor programa, prvi je korak u realizaciji projekta energetske sanacije stambenih objekata. Posle toga, jedinice lokalne samouprave raspisuju poziv za odabir firmi koje će obavljati radove. Tako će se formirati lista preduzeća koja će učestvovati u programu.

– Nakon toga pozivaju građane, i na osnovu odobrenih prijava i faktura uplaćuju sredstva firmama za radove – navode u Ministarstvu. – Lokalne komisije će kontrolisati domaćinstva izlaskom na teren, pre donošenja odluke o dodeli subvencija i nakon realizacije radova, kao uslov za isplatu sredstava.

– Komunalni inspektori opština i gradova imaju pravo i obavezu da proveravaju da li vlasnik ili korisnik ložišta poštuje zabranu sagorevanja otpada, kao i da li u procesu sagorevanja koristi čvrsta goriva u skladu sa propisanim tehničkim karakteristikama – ističu u Ministarstvu.

U ovoj godini, kako objašnjavaju, realizovaće se pilot-projekat finansiranja programa lokalnih samouprava na energetskoj sanaciji domaćinstava, prema kojem država subvencioniše polovinu troškova od ukupne vrednosti radova.

– Drugi model se odnosi na eventualno učešće banaka u ovom procesu i očekujemo da bi njegova primena mogla da počne u toku sledeće godine – kažu u Ministarstvu. – To znači da bi građani mogli, za 50 odsto troškova koji oni plaćaju, da uzmu kredit i da pokriju taj deo.

JAVNI POZIV OPŠTINAMA

U javnom pozivu opštinama i gradovima za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih objekata, ističe se da Ministarstvo energetike za realizaciju projekta dodeljuje ukupno 54 miliona dinara, a maksimalno ne više od 10 miliona po jedinici lokalne samouprave. Rok za dostavu prijava je 21. maj.

Ministarka Zorana Mihajlović je nedavno izjavila da ima tri miliona domaćinstava kojima treba pomoć za energetsku sanaciju, kao i da je planirano da do kraja godine bar 10 odsto njih započne proces realizacije tih radova.

Foto: Z. Jovanović

Preuzeto: novosti.rs