Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Državna sekretarka u MZZŽS obišla opštinu Kula

U radnoj poseti opštini Kula boravila je državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, Sandra Dokić. Tim povodom obišli su lokaciju u Crvenki, koja je nekada bila divlja deponija, a danas je pošumljeni prostor, kao i lokacije u Novoj Crvenki, gde su u toku radovi na sanaciji divlje deponije.

Državna sekretarka rekla je da je primarni razlog njene posete taj što je opština Kula po javnom konkursu dobila sredstva od Ministarstva za zatvaranje divlje deponije. Takođe, naglasila je da je Ministarstvo, počevši od 2021. godine, za zatvaranje divljih deponija na teritoriji Republike Srbije izdvojilo gotovo 350 miliona dinara.

„Mi smo danas u Kuli iz razloga što je opština Kula, na osnovu javnog konkursa koji je Ministarstvo raspisalo, dobila sredstva da zatvori divlju deponiju. Ono što moramo da kažemo jeste to da je Ministarstvo zaštite životne sredine od 2021. godine, uključujući i tekuću godinu, za zatvaranje svih divljih deponija na teritoriji Republike Srbije izdvojilo 348 miliona dinara. Na ta sredstva se dodaju sredstva jedinica lokalnih samouprava, tako da ćemo mi ove godine ukupno imati 1119 divljih deponija koje će biti zatvorene širom Srbije. Veoma je važno zatvoriti divlje deponije na teritoriji opštine Kula iz razloga što se u narednom periodu gradi Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo, gde upravo i ova opština treba da gravitira. Ona će za te potrebe dobiti i jednu transfer stanicu da bi se radio pretovar otpada. Izuzetno je važno da građani znaju da će, kada se izgradi regionalni centar koji bi trebao da počne sa radom 2026. godine, tamo biti sanitarna deponija i sve će biti u skladu sa standardima Evropske unije, čime će se automatski steći uslovi da se nesanitarne deponije, koje se nalaze u tom regionu, zatvore. Mi ih imamo devet, a samo četiri se nalaze u opštini Kula. Zbog toga je važno da sada podržimo zatvaranje divljih deponija jer će se taj otpad upravo odnositi na te komunalne deponije gde se odlaže otpad čak i od sedamdesetih godina i gde će se to sve na kraju zatvoriti, rekultivisati i gde će se uspostaviti jedan sistem upravljanja otpadom za ceo region“, rekla je Dokić.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, zahvalio se državnoj sekretarki na poseti i istakao je značaj veoma važne i obostrano srdačne saradnje koju lokalna samouprava ima sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Takođe, Miljanić je naglasio važnost i značaj izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom Rančevo, a koji je bio jedna od tema razgovora i koji će predstavljati rešenje ogromnog problema, ne samo u opštini Kula već i u čitavom Zapadnobačkom okrugu.

„Želim, pre svega, da se zahvalim državnoj sekretarki na današnjoj poseti i obilasku trenutno aktuelnih radova. Iz godine u godinu mi praktično u svim segmentima imamo snažnu podršku Ministarstva zaštite životne sredine  i okviru te podrške spadaju pre svega poslovi upravljanja otpadom, kao što je ovde i rečeno i najavljeno. Najava izgradnje regionalnog centra predstavlja ujedno rešavanje jednog ogromnog problema ne samo u našoj opštini, nego i šire. Već sada se preduzimaju radovi u susret toj realizaciji, a to je zatvaranje ovih divljih deponija. Jedna od takvih aktivnosti je u Novoj Crvenki, gde su radovi u toku i oni su finansirani od strane Ministarstva. Takođe, tu su i poslovi pošumljavanja gde su uključeni i privredni subjekti u opštini Kula u okviru projekta „Zasadi i sačuvaj“, ali tu je takođe bila ključna podrška Ministarstva zaštite životne sredine koje obezbeđuje sadnice i finansira same radove“, zaključio je Miljanić.

Tagovi:
Pročitajte još: