fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Đukić Dejanović: Ne pravimo razliku između uslova u predškolskim ustanovama na Vračaru i u Zablaću

Đukiž Dejanović

Ministarka prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slavica Đukić Dejanović položila je, s gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, kamen temeljac za novi vrtić u čačanskom selu Zablaće, istakavši jednakost uslova u predškolskim ustanovama svuda u Srbiji.

Vrtić u okviru Predškolske ustanove “Moje detinjstvo” gradi se u saradnji sa Svetskom bankom u okviru projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”.

“Danas je Zablaće jedna od lokacija koja nas podseća da skok do 2027. godine za Srbiju nije težak zadatak, zato što imamo ljubav, volju i viziju i znamo kako treba praviti te skokove koji vode u sigurnu budućnost”, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da je zahvalna zbog činjenice da 22 lokalne samouprave u okviru ovog projekta, kroz izgradnju ili dogradnju 23 vrtića, a uz finansijsku podršku Svetske banke, svakodnevno rade širom Srbije na jako važnom ranom psihomotornom razvoju dece i njihovom vaspitanju.

“Rani psihomotorni razvoj dece, njihovo vaspitanje i obrazovanje jeste zaista nešto što s pravom zovemo godine uzleta i upravo kroz program Godine uzleta, mi širom Srbije ne pravimo razliku između uslova u predškolskim ustanovama na Vračaru i u Zablaću”, rekla je ministarka.

U Čačak, prema njenim rečima, dolaze vaspitači i saradnici predškolskih ustanova iz čitave Srbije da se edukuju, da u takozvanom horizontalnom povezivanju stiču iskustva jedni od drugih, kako i da uče da na moderan i potpuno drugačiji način priđu deci. .

“Savko dete ima pravo da se razvija”

Ministarka je naglasila da su u ovom projektu izuzetno važne senzitivne grupe dece.

“Svako dete ima pravo, posebno ono kome je podrška drugara, vaspitača, porodice, lokalne zajednice potrebna da se razvija i da daje svoj maksimum. Samo u Čačku je već 90 takve dece uključeno u predškolske ustanove i zbog toga kažem ogromno hvala vaspitačima i svima onim koji rade i na ovoj problematici”, zaključila je ministarka.

Gradonačelnik je rekao da je Grad Čačak pribavio u svojinu negde oko 4.000 metara kvadratnih sa objektom zemljišta i uložio oko 6.5 miliona dinara.

“Naravno, bez velike podrške predsednika i Vlade Republike Srbije i na našu sreću i zadovoljstvo mi smo izabrani kao jedna od četiri lokalne samouprave u Republici Srbiji koja se finansira iz ovog programa predškolskog inkluzivnog obrazovanja”, rekao je Todorović i dodao da je najveća dobit to što će 120 mališana već na jesen krenuti u ovaj vrtić.

Prema njegovim rečima, rok za završetak radova je sedam meseci, a vrednost investiicje je 167 miliona dinara i šest i po, koliko je uložio Grad Čačak. “Na samom završetku, nas očekuje kompletno opremanje ovog objekta. U nešto manje od 900 metara kvadratnih bruto površine biće smešteno šest vrtićkih grupa”, istakao je Todorović.

Pored Zablaća i desetak okolnih mesnih zajednica moći će da koristi ovaj vrtić, što će prema rečima prvog čokeva grada na Moravi biti veliki benefit i za roditelje mališana iz tih mesta, a pogotovo njihove majke.

Tagovi:
Pročitajte još: