Dunavska regata TID dolazi u Srbiju

TID regata je najstarija, najduža i najveća, međunarodna, sportsko-rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu. Održava se po 63. put i prolazi kroz deset, a zaustavlja se u osam zemalja.

Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u prethodno određenim etapnim mestima. Započeta je u Nemačkom gradu Ingolštat 23. juna i trajaće 75 dana.

U Srbiju, odnosno u Apatin, 25. jula uploviće 140 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Holandije, Švajcarske, Francuske i Srbije.

Regata ove godine neće pristati u Bogojevu u opštini Odžaci, zbog dogovora da to mesto i Aljmaš u Hrvatskoj naizmenično budu domaćini regatašima, tako da će ove godine doček biti na hrvatskoj strani Dunava.

U Srbiji će regataši posetiti mesta koja se nalaze na toku Dunava: Apatin, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo, Brza Palanka, Đerdap II.

Posle 588 km i 18 dana učesnici regate će 11. avgusta napustiti Srbiju, i nastaviti put ka Crnom moru.

Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina turističkih organizacija, opština i gradova kroz koje regata prolazi.

Kajakaši se uz prethodnu najavu i dogovor sa organizatorom mogu priključiti ili isključiti gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje sporta, rekreacije, boravka u prirodi i zdravog načina života da se pridruže Dunavskoj regati.

Izvor: Radio Odžaci