Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Đurić: Srbija će nastaviti da pruža ruku svim partnerima širom sveta

Marko Đurić

Ministar spolnih poslova Marko Đurić izjavio je na obeležavanju Dana sprske diplomatije, koja baštini tradiciju dugu 835 godina, da je Srbija u spoljno-političkoj orijentaciji, prepoznajući značaj angažovanja sa velikim globalnim i evropskim akterima, usvojila pristup „pružene ruke“ i da će nastaviti da je pruža svim partnerima širom sveta.

Na svečanosti u ministarstvu, a kojoj su prisustvovali brojni ambasadori, od Kine do SAD, kao i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, Đurić je podsetio na reči Vinstona Čerčila da naš region proizvodi više istorije nego što može da podnese i naglasio da je upravo Srbija odlučna da prekine taj ciklus.

„Srbija je odlučna da prekine taj ciklus, angažujući se u dijalogu sa svim regionalnim akterima kako bi prevazišla nasleđe prošlosti. Umesto da podstičemo sukobe, mi zastupamo etos otvorenog Balkana, promovišući povezanost i prosperitet u regionu u odnosu na terete nedavne prošlosti“, naveo je Đurić.

Ministar je naglasio da Srbija ostaje otvorena za regionalnu saradnju, verujući da samo kroz stabilnu političku klimu moguće stvoriti bolje ekonomske uslove za građane.

„Diplomatija je u davanju prioriteta povezanosti u odnosu na podelu, ključna za postizanje te vizije“, rekao je Đurić na svečanosti.

Jedan od prioriteta Srbije je postajanje punopravnim članom EU, naveo je i dodao da je jasno da je budućnost regiona u evropskoj porodici sa kojom je višestruko vezana.

„Srbija mora da preuzme proaktivnu, a ne reaktivnu ulogu na međunarodnoj sceni“, rekao je i naglasio da će Srbija nastaviti da vodi nezavisnu spoljnu politiku, orijentisanu i vođenu nacionalnim prioritetima koje je dobro definisao predsednik Aleksandar Vučić.

„Osnovni principi koji vode našu spoljnu politiku ukorenjeni su u poštovanju međunarodnog prava i povelje UN, zajedno sa posvećenošću, podsticanju dijaloga i međusobnog uvažavanja“, rekao je i istakao da smo i da ćemo biti prepoznati kao kredibilan i pouzdan partner koji se zalaže za mir, stabilnost i ekonomski rast Balkana.

Srbija će raditi više na sklapanju i negovanju partnerstava sa velikim brojem aktera na međunarodnoj sceni, pa i sa onima sa kojima ne deli uvek isto mišljenje, naveo je.

„Srbija ceni svoja istorijska prijateljstva, istovremeno gradi i stvara nova. Naši odnosi sa evropskim partnerima, poput Nemačke, su ključni uprkos povremenim razlikama. Srbija se trudi da postane punopravni član EU i nastavićemo našu agendu reforme i zaista ćemo sa puno truda raditi na tome“, naveo je ministar.

„Očuvanje KiM u granicama Srbije je od najvećeg nacionalnog značaja. Osiguranje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji diplomatskim putem ostaje naš glavni prioritet“, kazao je on i naglasio da je Srbija posvećena procesu dijaloga uz posredovanje EU, zalažući se za prava sunarodnika na KiM i okončanja njihovog sistemskog ugnjetavanja.

Dodao je i da je počastvovan što je na čelu ministarstva sa formalnom tradicijom dugom skoro dva veka i podsetio da su neki od naših najsjajnijih umova nastali u toj instituciji ili su bili njen deo – Milan Rakić, Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić.

„Bilo je trenutaka kada nismo uspevali da sledimo njihove korake i nasleđe, ali vreme je da uložimo sve napore u modernizaciju i profesionalizaciju diplomatske službe i da stvorimo instituciju koja će biti adekvatna da pomogne našoj zemlji da se suoči sa kompleksnostima savremenog sveta“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, za postizanje spoljno-političkih ciljeva Srbije, imperativ je da institucije deluju zajedno, sinhronizovano i proaktivno.

„MSP ima veliku odgovornost, ali i veliku čast u postavljanju spoljno-političkih prioriteta i oblikovanju spoljne politike Srbije“, rekao je i dodao da su svesni da MSP mora da prati moderne trendove, kako bi adekvatno odgovorilo na izazove.

Zato je u planu kaže jačanje ministarstva u svakom smislu uz podršku tima MSP i najvišeg državnog vrha, a cilj je da srpske diplomate budu najbolji, najefikasniji i najobrazovaniji deo državnog aparata na ponos svakog građanina Srbije.

„MSP će nastojati da bude aktivan zagovornik interesa građana Srbije širom sveta i efikasno sredstvo za sprovođenje najvažnijih političkih aktivnosti“, naglasio je on.

Dan diplomatije, 29. maj, ustanovoljen je 2015. između ostalog i kao sećanje na prvu diplomatsku misiju srpske države iz 1189. godine i 1839. godinu, kada je mlada srpska država formirala Knjaževsku kancelariju inostranih dela, preteču MSP.

Tagovi:
Pročitajte još: