Dvorac čuva LJUBAV za koju cela SRBIJA ZNA: Lenka i Laza jedino su na ovom mestu ZAUVEK ZAJEDNO!

U okviru kompleksa nalazi se osim dva dvorca, upravna zgrada, kovačnica, konjušnica i žitni magacin.

Dvorski kompleks legendarne porodice Dunđerski nalazi se na teritoriji opštine Bački Petrovac i predstavlja pravi muzejski kvart. 

Sam muzej je okružen parkom od 4,5 hektara koji predstavlja prirodni spomenik retkih i zaštičenih biljnih vrsta. Park u okviru veleposeda je i nekada predstavljao prvorazredno umetničko delo hortikulurne i vrtne umetnosti. 

Istorijski podaci govore da su objekti građeni krajem 18. i početkom 19. veka za plemićku porodicu Stratimirović. Marija Terezija je 1745. godine ovoj porodici poklonila posed za njihove zasluge u ratu protiv Turaka na strani Austrije. Porodica Stratimirović je bila vlasnik poseda u Kulpinu oko 120 godina. Krajem 19. veka posed prelazi u vlasništvo porodice Dunđerski.

Bili su vlasnici do 1945 godine kada je imanje nacionalizovano. Stilski i vremenski obe građevine pripadaju epohi klasicizma. Veliki dvorac je dobio današnji izgled prilikom restauracije 1912 godine. Manji dvorac tzv. Stari dvorac je prizemna zgrada istog stila.

Park ispred dvorca je uređen u stilu francuske vrtne arhitekture, dok je iza dvorca engleski stil. Sam kompleks ima sedam zaposlenih koji brinu o dvorcu. Naslednik porodice Dunđerski je Nikola Tanurdžić, sa ženske strane. Njegova majka je bila Nadežda Kusika Dunđerski, a njegov deda Đorđe Dunđerski, poslednji vlasnik dvorca.

Dvorac je u sastavu Muzeja Vojvodine od 2004. godine. Posle Drugog svetskog rata iz dvorca su iznete sve stvari, celokupan inventar i mobilijar, te su ostale samo četiri slike i tri lustera. Godinama je bio prazan, a onda se 1993. godine situacija promenila i neke stvari su vraćene, a 2010. godine se vratio i prvobitni dvorski nameštaj. 

Najzanimljiviji predmet je klavir Lenke Dunđerski izrađen u Beču 1852. u radionici “Štrajher” koji danas nije u funkciji, ali može se videti i deo njene spavaće sobe, kao i šivaći sto i orman u kom je držala knjige. U vrtu u Aleji velikana među 11 bisti značajnih ljudi srpske istorije stoje i biste Laze Kostića i Lenke Dunđerski i to je jedino mesto u našoj državi gde su njih dvoje zajedno. 

U dvorcu se još može videti spavaća soba Lazara Dunđerskog, preneta iz njegove kuće u Novom Sadu, nameštaj pripada stilu bidermajer, a posetioci mogu da vide i dve natkasne, umivaonik, dva bračna kreveta i orman.

U dvorcu su se snimale serije “Sva ta ravnica”, “Jagodići 1 i 2”, “Senke nad Balkanom”, “Santa Marija dela Salute”. U dvorcu je snimljen i deo serijala “Velikani srpske Vojvodine”, kao i jedan strani film “Gavran”.

Preuzeto: Srbija Danas