DW: Nemački kandidat za Visokog predstavnika u BiH

Nemačka je zvanično kandidovala Kristijana Šmita (CSU) za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, čime Berlin želi da na taj način vrati BiH na međunarodnu političku agendu, piše Dojče vele. 

U saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da Nemačka savezna vlada ima veliki interes za razvoj Bosne i Hercegovine i podržava perspektivu učlanjenja te države u Evropsku uniju.


“Kandidaturom Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH (OHR), Nemačka preuzima inicijativu kojom tu zemlju vraća na međunarodnu političku agendu”, navodi se u saopštenju. Kako se navodi, kandidatura Kristijana Šmita odvija se u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC), koji odlučuje o imenovanju Visokog predstavnika, a nemačka vlada je uverena da bi lider poput Kristijana Šmita bio veliki dobitak za rad međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. 


“Dosadašnji Visoki predstavnik, ambasador Valentin Incko (Austrija), koji je na toj funkciji od 2009. godine, slaže se i pozdravlja smenu na čelu OHR”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se bez obzira na sav napredak postignut od 1995. godine, Bosna i Hercegovina suočava s velikim izazovima – zemlja je ostala podeljena, etnička pripadnost i dalje dominira većim delom javnog života i određuje funkcionisanje države, pozivi na pomirenje suviše često ostaju prazne reči, a nacionalistička retorika predstavlja teret za atmosferu u društvu.


Poslanik nemačkog Bundestaga Kristijan Šmit početkom devedesetih godina prošlog veka se, kao predstavnik bavarske Hrišćansko socijalne unije (CSU) za spoljnopolitička pitanja, ali i od 2002. do 2005. godine kao predstavnik CDU/CSU za pitanja odbrambene politik, bavio zemljama zapadnog Balkana, a posebno ratom u Bosni i Hercegovini.


Tokom obavljanja funkcije parlamentarnog državnog sekretara u Ministarstvu odbrane od 2005. do 2013. godine, u njegove najvažnije zadatke spadali su mandati Bundesvera u okviru Kfora i Euforove misije Altea, a kako se navodi, u prošlosti je u ime nemačke vlade više puta posredovao u teškim situacijama u regionu.

Izvor: www.tanjug.rs