Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Džonston: ”Vlada Kanade nije svesno ignorisala podatke o mešanju Kine u unutrašnju politiku.”

Džastin Trudo

Vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa nije svesno ignorisala obaveštajne podatke o mešanju Kine u unutrašnju politiku Kanade, rekao je specijalni izvestilac kanadske Vlade Dejvid Džonston.

”Nisam pronašao slučajeve da je Vlada svesno ignorisala obaveštajne podatke, savete ili preporuke o stranom mešanju ili donosila odluke na osnovu stranačkih razmatranja u rešavanju ovih pitanja”, napisao je Džonston u izveštaju od 55 strana, prenosi Rojters.

Vlada Kanade je ranije ove godine imenovala Džonstona za specijalnog izvestioca sa zadatkom da istražuje izveštaje obaveštajnih službi o curenju podataka u kojima se pominje više slučajeva navodnog mešanja Kine u unutrašnju politiku Kanade.

Rojters navodi da je Džonston kao specijalni izvestilac imao pristup poverljivim dokumentima premijera, ministara i vodećih obaveštajnih zvaničnika.

On je u izveštaju naveo da su mnogi podaci iscureli u javnost bili zasnovani na ”ograničenim i parcijalnim obaveštajnim” ili čak lažnim informacijama, dodaje Rojters.

On je, međutim, u izveštaju ukazao na ”značajne propuste” u načinu na koji su obaveštajni podaci bili dostavljani kanadskoj vladi.

Tagovi:
Pročitajte još: