fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Dženifer Fig – Prva žena koja je preplivala Atlantik

Dženifer Fig

Amerikanka Dženifer Fig još kao veoma mlada sportistkinja i atletičarka, imala je san. San koji je gotovo celom čovečanstvu bio i ostao nedostižan – preplivati Atlantski okean.

Godinama se ova hrabra žena pripremala da svoj san ostvari. Vežbala je za ovaj poduhvat u Aspenu, u državi Kolorado, na svom otvorenom bazenu i to – po snegu.

U ovu avanturu, Figova je pošla sa ostrva Kejp Verde, sa zapadnoafričke obale, 12. januara 2009. godine. Plivala je u kavezu, kako bi se zaštitila od ajkula, mada je potvrdila da ih na svom neobičnom putovanju nikada nije srela. Tokom putovanja, imala je u pratnji jedrilicu sa posadom, koja joj je dodavala flaše sa energetskim pićima u toku plivanja. Dženifer je svoj dan započinjala obilnim doručkom, najčešće rezancima i pečenim krompirima, a sa članovima posade najpre bi u jutarnjim časovima analizirala vremenske uslove, pa tek onda uskakala u vodu.

Najduže je u vodi provela 8 časova u toku jednog dana, a najkraće oko 20 minuta. Probijala se kroz jake vetrove i talase koji su dostizali i deset metara.

Dan je završavala večerom u vidu mesa, ribe i putera od kikirikija, kako bi nadoknadila kalorije izgubljene u toku plivanja. U proseku je dnevno gubila oko 8000 kalorija.

Figova je 8. februara iste godine doplivala do plaže u Trinidadu i tako se u istoriju upisala kao prva žena ikada koja je preplivala Atlantik. Ruta kojom se kretala dugačka je gotovo 3400 kilometara, a ova pedesetšestogodišnjakinja tek je druga osoba na svetu koja je u ovakvom poduhvatu uspela.

Pre nje, samo se jedan muškarac osmelio da realizuje sličan izazov. Deceniju pre Figove, Francuz Benoa Lakomt je preplivao od Masačusetsa do francuske obale, a za taj put bilo mu je potrebno čak 73 dana.

Ovim ostvarenjem svog sna iz šezdesetih godina prošlog veka, hrabra Amerikanka je pokazala svetu jednu važnu stvar: da ni godine, ni pol ne određuju ljudsku snagu. Snaga volje, upornost, istrajnost i ideja odveli su Figovu pravo gde i zaslužuje – među svetske rekorder(k)e. Na velika vrata uvela je žensku fizičku snagu kao potpuno ravnopravnu muškoj. Zato je Dženifer žena koja je promenila sveopštu sliku o ženama kao „slabijem“ polu.

Tagovi:
Pročitajte još: