Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

DŽOANA ROULING – engleska spisateljica sa najprodavanijom serijom romana na svetu

Džoana Džo Mari (31. jul 1965.) – spisateljica poznatija pod pseudonimom Džoana K. Rouling je engleska književnica koja je napisala najprodavaniju seriju romana o Hariju Poteru.

Svoje prve priče počela je da piše tokom detinjstva i čitala ih je svojoj mlađoj sestri. Ljubav prema pisanju uticala je i na njen put tokom školovanja. Godine 1986. stiče diplomu Ekseterskog univerziteta iz francuskog jezika i klasične književnosti. Nakon diplomiranja, počinje da radi za Amnesti Internešenal, nevladinu organizaciju za ljudska prava, na poziciji istraživača i bilingvalne sekretarice.

Ideja o dečaku koji pohađa školu magije vezuje se za period njenog života u Mančesteru. Tokom četvorosatnog čekanja voza iz Mančestera za London, 1990. godine, razradila je u glavi čitavu priču o Hariju Poteru i istog dana počela je sa pisanjem.

Početkom devedesetih, preko novinskog oglasa za posao, Džoana odlazi za Portugal da radi kao predavač engleskog jezika za strance. U Portugalu upoznaje svog prvog supruga, ali se nakon kraćeg braka i rođenja ćerke seli za Škotsku kod svoje sestre. Ovaj period bio je izuzetno težak za Džoanu. Zbog nezaposlenja i primanja socijalne pomoći kao samohrana majka, izazvao je kod nje tešku depresiju i pokušaj samoubistva. Njeno psihičko stanje počelo je da se popravlja činom upisivanja kursa za profesore i završavanjem pisanja knjige „Hari Poter i Kamen mudrosti“, koju je pisala u lokalnim kafićima.

Kada je završila pisanje romana, adresirala ga je na adresu čak dvanaest najpoznatijih izdavačkih kuća, ali su je svi glatko odbili. Međutim, zahvaljući osmogodišnjoj ćerki vlasnika izdavačke kuće „Blumberi“ iz Londona, kojoj se izuzetno dopalo prvo poglavlje romana, dobila je poziv za saradnju od istoimene kuće. Tada je izabrala i svoj pseudonim Džoana K. Rouling, jer je postojalo verovanje da tinejdžeri neće čitati knjige koje je napisala žena. „K.“ u njenom pseudonimu je skraćenica za ime njene bake Kejtlin.

Roman je ugledao svetlo dana 1997. godine i ostvario je izvanredan uspeh. Prvi tiraž štampao se u svega 1000 primeraka, ali 1998. godine, prodajom licence za američko tržište od 105.000 dolara period siromaštva za Džoanu postaje prošlost. „Hari Poter i Kamen mudrosti“ osvojili su brojne nagrade, a najvrednija je svakako Britanska književna nagrada.

Sve ovo podstaklo je Džoanu da nastavi sa pisanjem o Hariju Poteru i da u periodu od pet godina od siromaštva postane svetski priznata književnica. Drugu knjigu o Hariju Poteru „Hari Poter i Dvorana tajni“ izdala je u julu 1998. godine, a potom su usledili  „Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana“ i „Hari Poter i Vatreni pehar“.  Nakon toga, 2003. godine, objavljuje „Hari Poter i Red feniksa“, 2005. „Hari Poter i Polukrvni princ“, a poslednji roman iz serijala o Hari Poteru objavljuje 2007. godine pod naslovom „Hari Poter i Relikvije smrti“.

Nakon pisanja serijala romana o Hari Poteru, 2012. godine objavljuje roman „Upražnjeno mesto“, koji je za tri nedelje nakon puštanja u prodaju kupilo milion ljubitelja knjige u Ujedinjenom kraljevstvu. Pod pseudonimom Robert Galbrejt u aprilu 2013. objavljuje knjigu „Zov kukavice“. Potom su usledili nastavci „Svilena buba“ i „Karijera zla“.  Godine 2016. počinje sa pisanjem scenarija za serijal filmova „Fantastične zveri i gde ih naći“.

Diplomcima sa Harvarda održala je govor koji je naslovila „Koristi od neuspeha“ i u njemu istakla: “Neki neuspeh u životu je neizbežan, nemoguće je živeti a da negde ne propadnete, osim ako ne živite tako oprezno da kao da i niste živeli, a to je neuspeh po difoltu. Nikada nećete stvarno upoznati sebe niti ljude oko sebe bez izazova. Život nije spisak na kome ćete štiklirati šta ste ostvarili. Vaše kvalifikacije, vaš CV, nisu vaš život, mada mnogi ljudi mojih godina to mešaju.”

Džoana je prva spisateljica koja je od prodaje svojih dela postala milijarder.

Tagovi:
Pročitajte još: