Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Egipatski mediji tvrde: Izraelska i američka delegacija na pregovorima o Gazi, u fokusu razmena talaca i zarobljenika

pregovori o Gazi

Egipat će ugostiti izraelsku i američku delegaciju kako bi razgovarali o “nerešenim pitanjima” u mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi, prenela je egipatska televizija Al Kahera njuz.

Pozivajući se na visokog zvaničnika, Al Kahera njuz je javila da Egipat vodi razgovore sa Hamasom kako bi se zaključio prekid vatre i sporazumi o razmeni talaca za zatvorenike, prenosi Rojters.

Ranije danas, Hamas je prihvatio predlog SAD da započne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, u prvih 16 dana posle okončanja prve faze sporazuma usmerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je danas za Rojters izvor iz ove militantne grupe.

Ova grupa je odustala od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma i dozvoliće da se do toga dođe kroz pregovore tokom prve šestonedeljne faze, istakao je izvor.

Dvojica zvaničnika rekla su za AP da će sporazum koji je predložio Vašington početi ”potpunim” šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg će izraelski taoci koji su stariji, bolesni i žene biti oslobođeni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Tokom ta 42 dana, izraelske snage bi se povukle iz gusto naseljenih oblasti Gaze i dozvolile povratak raseljenih u njihove domove u severnoj Gazi, rekli su zvaničnici.

Hamas, Izrael i posrednici će tokom tog perioda pregovarati o uslovima druge faze u kojoj bi bili oslobođeni preostali muški taoci, civili i vojnici, rekli su zvaničnici.

Zauzvrat, Izrael bi oslobodio još palestinskih zatvorenika, dok bi treća faza uključivala povratak svih preostalih talaca, kao i tela mrtvih, i početak višegodišnjeg projekta rekonstrukcije.

Hamas i dalje želi pisane garancije posrednika da će Izrael nastaviti da pregovara o trajnom prekidu vatre kada prva faza stupi na snagu, rekli su zvaničnici.

Tagovi:
Pročitajte još: