Epidemiološka studija o razvoju antitela na Covid-19

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da će se studija o tome koliko je osoba u našoj zemlji razvilo antitela na COVID-19 raditi na uzorku od 7.000 domaćinstava, odnosno ukupno 17.000 ljudi, prema metodologiji koju je izradio Medicinski fakultet u Beogradu.

Datum početka studije je 04.05.2020. godine i trajaće 60 dana.

Svi članovi domaćinstava stari 7 i više godina biće pozvani da učestvuju u istraživanju, kako bi mogla da se izračuna uzrasno-specifična stopa javljanja infekcije. Metodom slučajnog uzorka u svakom stratumu, uvećanog za 20%, načiniće se lista domaćinstava za svaki izabrani stratum (tj. region Srbije). Slučajan uzorak adresa domaćinstva biće generisan u Republičkom zavodu za statistiku u Beogradu. Zatim će lekar instituta/zavoda za javno zdravlje (epidemiolog ili lekar specijalista druge grane preventivne medicine) kontaktirati telefonom jednog od članova domaćinstva, starijeg od 18 godina, i zatražiti da razgovara sa osobom na koju se vodi domaćinstvo, a ukoliko ona nije prisutna razgovaraće sa nekim od članova domaćinstva starijim od 18 godina. Objasniće mu primarni cilj istraživanja (sagledavanje stanja imuniteta populacije, ali i njegove porodice, na COVID-19). Ukoliko dobije usmeni pristanak za učestvovanje u istraživanju, lekar zakazuje posetu svih članova domaćinstva starijih od 7 godina, institutu/zavodu za javno zdravlje u okviru 5 dana od ovog telefonskog kontakta, kada će ispitanici potpisati pristanak informisanog ispitanika za učešće u studiji, popuniti epidemiološke upitnike i kada će im se uzeti krv za serološke analize.

Svi ispitanici će dobiti povratnu informaciju o rezultatima testiranja njihove porodice, čime će saznati svoju otpornost na bolest COVID-19.

Sve relevantne informacije o ovoj studiji možete naći OVDE.