Epiduralna anestezija ipak ne usporava porođaj

Godinama su lekari i promoteri prirodnog porođaja iskazivali brigu zbog uticaja epiduralne anestezije na trajanje porođaja.

Nova studija pokazuje da porođaj pod epiduralnom anestezijom ne mora trajati duže.

Godinama su lekari i promoteri prirodnog porođaja iskazivali brigu zbog uticaja epiduralne anestezije na trajanje porođaja. Zbog toga mnogi akušeri prekinu sa anestezijom ili je ublaže onda kada krenu naponi iz želje da “poguraju” stvar.

Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology pokazuje da su vrlo verovatno u zabludi. Porođaj traje isto sa epiduralnom anestezijom ili bez nje tokom faze napona.

Kako bi ovo utvrdili, naučnici su pratili grupu od 400 porodilja u Kini, kojima je data pumpa za samodoziranje epiduralne anestezije u ranoj fazi porođaja. Kada su počeli naponi, porodilje su podeljene na dve grupe, od kojih je jedna nastavila da prima anesteziju dok je drugoj davan placebo (fiziološki rastvor). Sami lekari nisu znali koje žene zaista dobijaju epidural.

Rezultati ovog eksperimenta pokazali su da su se žene uz anesteziju porađale u proseku 52 minuta, a bez nje 51 minut.

Razlog zbog kog se do sad smatralo da epiduralna anestezija usporava porođaj može biti taj, što žene koje imaju duže i komplikovanije porođaje češće traže i dobijaju anesteziju kako bi ublažile porođajni bol, što zatim stvara privid da sa epiduralom porođaj traje duže.

Izvor: Detinjarije