Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Erdogan u ponedeljak u poseti Mađarskoj: Dvojica lidera o ekonomiji, ali i EU i Gazi

Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan posetiće Mađarsku u ponedeljak, 18. decembra. Očekuje se da će tokom posete biti reči o ekonomskim odnosima, kao i političkim i diplomatskim tačkama dnevnog reda, prenela je Anadolija.

Pored toga biće izgrađena strategija za povećanje obima bilateralne trgovine, koji je dostigao 3,3 milijarde dolara u 10 meseci ove godine, na šest milijardi dolara. Prema navodima Anadolije, poseta Erdogana Budimpešti biće od istorjiske važnosti za dve zemlje.

Diplomatski odnosi Turske i Mađarske, prekinuti posle Prvog svetskog rata, ponovo su uspostavljeni Ugovorom o prijateljstvu potpisanim u Istanbulu 18. decembra 1923. godine. Prošlo je 100 godina od tog sporazuma.

Erdogan, koji će u posetu doputovati u pratnji ministara, sastaće se sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i premijerom Viktorom Orbanom. Tokom susreta planirano je da se razgovara i o odnosima Turske sa Evropskom unijom i najnovijoj situaciji u Gazi. U tom kontekstu biće održan i sastanak Strateškog saveta na visokom nivou.

Tagovi:
Pročitajte još: