fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Eskobar o sastanku u Ohridu: Očekujem pozitivan rezultat

Eskobar

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar izjavio je nakon sastanka sa prištinskom predsednicom Vjosom Osmani da očekuje pozitivan rezultat sastanka u Ohridu, te da je optimističan „u vezi sa mirnim rešenjem između Kosova i Srbije“.

Eskobar je istakao da SAD podržavaju svaku priliku koja vodi region ka evroatlantskim integracijama, te da je evropski predlog dobra prilika za mir.

„Ovaj evropski predlog olakšan kroz dijalog Evropske unije pruža izuzetnu priliku za mir i stabilnost između dve važne zemlje regiona. Kao najveći pobornik Kosova u svetu, nameravamo da ovo funkcioniše na Kosovu, ali ne samo na Kosovu, već u celom regionu, da otključamo neke od resursa koje Balkan obezbeđuje. Očekujem pozitivan rezultat u Ohridu, veoma sam optimista u pogledu mogućnosti za mirno rešenje Kosova i Srbije. Nadam se da ćemo posle subote imati dobre vesti“, rekao je Eskobar.

Prištinska predsednica Vjosa Osmani rekla je da će „Kosovo nastaviti da se angažuje posvećeno u dijalogu, uz konstruktivan pristup“.

„Smatramo da je pravičan, stabilan i sveobuhvatan sporazum, onaj koji nas tretira kao dve ravnopravne države, jedini način da se obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Kosovo ide u Ohrid sa ovakvim stavom i sa nadom u pozitivan rezultat. Svaka težnja Srbije da uslovljavanjem spreči ovaj rezultat može u potpunosti da ošteti proces dijaloga“, rekla je Osmani.

Eskobar se u Prištini sastao sa predsednikom takozvane kosovske skupštine Gljaukom Konjufcom, a očekuje se i sastanak sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Tagovi:
Pročitajte još: