fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

EU otvara zvaničnu istragu o Tiktoku: Prekršili pravila koja za cilj imaju zaštitu dece?

TikTok

Evropska unija će istražiti da li je društveni medij Tiktok, vlasništvo kineske tehnološke kompanije “ByteDance”, prekršio pravila o onlajn sadržaju koja imaju za cilj zaštitu dece i obezbeđivanje transparentnog oglašavanja, saopštio je zvaničnik Evropske komisije.

Zvaničnik EU, Tijeri Breton, rekao je da je odluku doneo nakon analize izveštaja o proceni rizika aplikacije na kojoj se emituju kratki video-snimci zbog sumnje da krši transparentnost i obavezu zaštite maloletnika.

Evropska komisija je saopštila da je posebno fokusirana na to kako kompanija upravlja rizikom od “negativnih efekata koji proizilaze” iz dizajna sajta, uključujući algoritamske sisteme za koje se kaže da „stimulišu zavisnost“ ili “stvaraju takozvane ‘efekte zečje rupe'”, kojim se korisnik sve više uvlači u sadržaj sajta.

Ti rizici bi potencijalno mogli da ugroze nečije “fizičko i mentalno zdravlje”, navodi Komisija.

Zakon Evropske unije o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA), koji se primenjuje na sve onlajn platforme od 17. februara, zahteva posebno od velikih onlajn platformi i pretraživača da učine više u borbi protiv nelegalnog onlajn sadržaja i rizika po javnu bezbednost.


U Evropi, gde Tiktok ima više od 150 miliona korisnika mesečno, regulatori su prošle godine zamerili servisu što je postavio podešavanja koja podrazumevano čine video-snimke i objave javnim, otkrivajući informacije i podatke najmlađih korisnika. Rekli su da je Tiktok takođe koristio takozvane ‘tamne obrasce’, sistem koji je podsticao korisnike da biraju opcije koje ugrožavaju privatnost tokom procesa registracije i prilikom objavljivanja video-zapisa.

Istraga Evropske unije će takođe razmotriti efikasnost Tiktokovih alata za verifikaciju starosti, namenjenih sprečavanju pristupa maloletnicima neprikladnom sadržaju. Takođe će proveriti da li Tiktok pruža listu oglasa koja se može pretraživati i koja je pouzdana, u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama.

Vlasnik Tiktoka, “Bajt dens” sa sedištem u Kini, mogao bi da se suoči sa kaznama u iznosu od šest odsto globalnog prihoda, ukoliko se pokaže da su kršena pravila DSA.

Iz kompanije navode da će nastaviti da rade sa stručnjacima i tehnološkim kompanijama kako bi mladi ljudi bili bezbedni na njihovoj platformi i da se raduju što će ovaj rad detaljno objasniti Evropskoj komisiji.

– Tiktok ima pionirske funkcije i podešavanja za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina van platforme, problemi sa kojima se cela industrija bori – rekao je portparol Tiktoka.

Ovo je druga istraga Evropske unije o kršenju DSA nakon što se platforma društvenih medija X Ilona Maska našla na nišanu EU u decembru prošle godine.

Tagovi:
Pročitajte još: