fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Evo kada možete očekivati najteže simptome alergije i kada će se smiriti

Alergija

Naučite kada koja biljka cveta i ostavlja najveću koncentraciju polena u vazduhu, što kod mnogih izaziva alergije i mučne simptome.

Alergije na polen su počele, a njihov kraj možemo da očekujemo tek u prvoj nedelji novembra. Dok nekim ljudima ovo baš ništa ne znači, drugi u određenim periodima prolaze kroz velike muke.

U periodu alergija, karakteristični su simptomipoput začepljenog nosa, svraba u očima, grlu i dukoko u ušima, suzne oči, blag otok kapaka i crvenila.

Svi ovi simptomi možda u prvom trenutku ne deluju naporno ali kada ih neko oseća danima, remeti svakodnevnicu pa čak i san. Pored toga, može da utiče na raspoloženje, na obavljanje poslova ili školskih aktivnosti.

Ono što treba da znate, šta može da vam pomogne da izbegnete ili bar malo smanjite koncentraciju polena koju udišete je:

-Izbegavajte boravak napolju u prepodnevnim satima.
-Nemojte ni kuću da provetravate ujutru jer je tada koncentracija polena visoka.
-Kada dođete kući obavezno presvucite odeću, umijte se i istuširajte.
-Perite kosu svakodnevno jer se na nju nakupi velika količina polena.
-Nemojte veš da sušite napolju.
-Redovno usisavajte i brišite površine vlažnim krpama.

Naravno, i pored svega ovoga ne znači da ćete imati neki veći boljitak, ali može da pomogne u smanjenju polena sa kojim dolazite u dodir.

Kako biste se na vreme pripremili na muke koje vas očekuju, nakon što saznate koji polen je problematičan za vas, treba da znate i kada koja biljka cveta, tačnije kada je koncentracija njenog polena u vazduhu najveća.

U našoj tabeli možete pronaći alergen koji vas muči, pa pogledajte kada možete da očekujete najteže simptome:

Najbolje bi bilo da se pre početka sezone alergije konsultujete sa svojim alergologom koji će vam prepisati adekvatnu terapiju i objasniti kada i koliko treba da je koristite.

Tagovi:
Pročitajte još: