Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Evo kako da izaberete naočare za sunce detetu: Nije dovoljno da samo budu tamnih stakala

Deca i sunčane naočare

Stručnjak za dečiji vid profesor Odeljenja za pedijatriju Univerziteta Sečenov, pedijatar, pulmolog, alergolog-imunolog Pavel Berežanski daje vredne savete o izboru sunčanih naočara za decu.

Ko najviše pati zbog sunca?

Generalno, oči svih nijansi su podložne jakoj sunčevoj svetlosti, ali smeđe oči nešto manje. Melanin, koji je deo pigmentnog sloja mrežnjače, odgovoran je za apsorpciju svetlosnih zraka, sprečavajući refleksiju i rasipanje svetlosti preko mrežnjače, što omogućava održavanje jasnoće slike. Zbog toga se češće javlja oštećenje mrežnjače kod ljudi sa svetlim očima (sive, plave, itd.), to jest sa manjim sadržajem ovog pigmenta.

Da podsetim da ultraljubičasto zračenje svuda deluje isto – i u gradu, i na moru, i na selu. Stoga, ako je dete dugo na suncu, bolje je kupiti naočare za sunce.

7 pravila za izbor dečijih naočara za sunce

1. Važan parametar sunčanih naočara je propusnost svetlosti. Ovo je obeleženo oznakama – za decu, opcije 3 ili 4 su poželjnije.

2. Sočiva za sunčane naočare treba da budu samo plastična: lakša su, tanja i otpornija na udarce. Staklena sočiva su krhka, ako su oštećena, fragmenti mogu povrediti oko.

3. Stakla treba da budu takva da veličina može da pokrije celo oko. Važno je da naočare dobro pristaju, da ne padaju ako se dete sagne, ali da ne budu previše zategnute i da ne ostavljaju trag na mostu nosa. Zbog toga ih morate isprobati pre kupovine.

Oftalmolozi savetuju: Da li beba treba da nosi naočare za sunce?

4. Dobre sunčane naočare moraju imati sertifikat o kvalitetu, a na unutrašnjoj strani slepoočnice mora biti naznačena kategorija zaštite od ultraljubičastog zračenja, filter za propuštanje svetlosti i oznaka proizvođača.

5. Ramovi okvira ne bi trebali biti samo jaki, već i dovoljno fleksibilni.

6. Bolje je izabrati neutralnu boju sočiva – braon, siva ili zelena. Takve boje su prijate za oči, povećavaju kontrast, ne narušavaju prikazivanje boja i ne smanjuju oštrinu vida.

7. Stepen zatamnjenja naočara nije vezan za UV zaštitu. Kontaktna sočiva blokiraju 95% ultraljubičastog zračenja i potpuno su providna.

Najvažnija stvar kod sunčanih naočara je UV zaštita, a ne zatamnjenje. U tamnim naočarima bez ultraljubičastog bloka, zenica se širi. Ista stvar se dešava kada se osvetljenje promeni: u mraku, zenica se širi da bi apsorbovala više svetlosti, a pri jakom svetlu, naprotiv, sužava se. Ako se to dogodi na suncu, u oko ulazi onoliko ultraljubičastog zračenja koliko ne bi da je osoba uopšte bez naočara. Stoga, obavezno kupite zatamnjena stakla sa ultraljubičastom zaštitom.

Tagovi:
Pročitajte još: