fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Evo kako da odviknete dete od cucle za samo 3 dana: Kada rešite da to uradite brzo, ovo je najbolja strategija

Deca i cucla

Ogromna većina dece koristi cucle, što je sasvim OK, ali stručnjaci upozoravaju da predugo korišćenje može da ometa razvoj govora kod mališana. Svakako, činjenica je da je nećete detetu davati do polaska u školu, te da u jednom trenutku morate da ga odviknete od toga.

Postoje razne strategije za odvikavanje od cucle, ali ako želite da brzo “presečete”, tako da dete već za tri dana zaboravi na varalicu, ovaj metod može da vam pomogne.

Prvi dan

Ujutru i uveče, kada dođe vreme za spavanje, recite detetu da vidite da želi da radi brojne stvari koje pokazuju da je ono poraslo. Recite mu da je to dobra ideja, i da će za tri dana doći vreme da se oproste sa svojom cuclom, savetuje Mark L. Brener, autor knjige Pacifiers, Blankets, Bottles & Thumbs: What Every Parent Should Know About Stopping and Starting.

Uverite dete da je ono spremno da to uradi i da ćete mu pomći u tome, prenosi njegove reči parents.com. Razgovarajte sa njim o tome 30 sekundi i dajte sve od sebe da zvučite odlučno, a nekao da od njega tražite dozvolu za to. Ukoliko dete odgovori, primetite njegova osećanja: “Znam da to ne želiš”, a zatim nastavite dalje.

Ne brinite da će dete postati nervozno ako ga unapred obavestite da ukidate cuclu. “To je mit. Kao i odrasli, i deca žele sebe da pripreme na promenu, fizički, psihološki i emocionalno”, kaže Brener.

Drugi dan

Ponovite istu priču u trajanju od 30 sekundi dva puta dnevno, samo deo o opraštaju od cucle “za tri dana” sada zamenite pričom “sutra”. I dalje se trudite da zvučite odlučno.

Treći dan

Podsetite dete da je treći dan i da je vreme sa skupite sve cucle, ako ih ima više, i pitajte ga da li želi da pomogne. Ako mališan počne da protestuje, ne obazirite se već odlučno stavljate cucle u kesu, a zatim ih odnesite u kantu za smeće.

Brenerov savet je da detetu kažete da će cucle biti reciklirane i da će se od njih napraviti nove igračke, te da će ono tako mnogo lakše prihvatiti odvajanje od cucle.

To, naravno, ne znači da se mališan neće nimalo protiviti i da neće plakati. Pokažite saosećanje, ali budite čvrsti, savetuje Brener, dodajući da većina dece zaboravi na cucle već u narednih 48 sati.

Tagovi:
Pročitajte još: